BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több millió fontos filmes aukciót tartanak – egy Star Wars rikaság is kalapács alá kerül

Londonban nagyszabású filmes árverést fognak tartani, a közel kétezer tétel összértéke pedig több millió font. Az aukció során Star Wars, Batman és Gladiátor jelmezek is kalapács alá kerülnek.

Novemberben igazi filmes ritkaságok kerülnek kalapács alá Londonban a Propstore aukcióján. Közel kétezer kellék és jelmez kerül árverésre olyan híres filmekből és franchise-okból, mint a Star Wars, a Gladiátor, a James Bond és a Batman. A legolcsóbb tétek is 25 000 fontról fognak indulni, és lesz olyan, ami Propstore elnöke, Stephen Lane szerint 500 000 fontig meg sem fog állni. A kalapács alá kerülő tárgyak összértéke több millió font lehet, de biztos számot a Propstore sem tudott mondani.

Propstore music and film memorabilia sale,Az aukció során kalapács alá kerül egy eredeti rohamosztagos sisak is
Az aukció során kalapács alá kerül egy eredeti rohamosztagos sisak is / Fotó: PA

Több ókori témájú film kellékei is kalapács alá kerülnek az aukción, többek között az 1963-as Kleopátra filmből Marcus Antonius actiumi csatában viselt jelmeze, melynek a becsült eladási ára 25 000 és 50 000 (12–23 millió forint). Továbbá a 2004-es Trója filmből is elárverezik a Brad Pitt által játszott Akhilleusz sisakját, ami 16 000 fontot érhet (7,6 millió forint) – írja a Sky News. 

Az aukció egyik legrangosabb darabja az a szöges gladiátor sisak/maszk, amit Russel Crowe viselt a Gladiátor című filmben – a tárgy ára 100–200 000 font (48–96 millió forint) közé tehető.

Ami még talán a Gladiátornál is ikonikusabb, az egy eredeti kellék az 1977-es Csillagok háborújából. Sok gyűjtő szeretné a tulajdonában tudni az első Star Wars-filmben használt tárgyak és jelmezek egyikét és most jó borsos áron hozzá is juthat egy igazi ritkasághoz. 

Propstore music and film memorabilia sale
Az aukció egyik legrangosabb tagja az a szöges gladiátor sisak/maszk, amit Russel Crowe visel a Gladiátor című filmben / Fotó: PA

Az aukció nagyágyúi

Valószínűleg senkit nem lep meg, hogy egy eredeti Star Wars-kellék ára nehezen behatárolható, viszont minél ikonikusabb a jelenet, amiben szerepelt, annál magasabbra tornászható az ár.

Egy olyan rohamosztagos-sisak kerül kalapács alá, amit Ben Kenobi elmetrükk-jelenetében láthatunk, ezért az ára meghaladhatja az 500 000 fontot (239 millió forint).

Szintén legendás kellék egy olyan szuperhősfilmből származó jelmez, ami talán a mai napig az egyik legjobb képregényfilm. Tim Burton Batman-filmjei a mai napig nagy elismerésnek örvendenek és szinte bármelyik jelmez magas áron kelne el, de amire talán kevesen számítottak, hogy a címszereplő ikonikus öltözete kerül kalapács alá.

Az 1989-es Batman és az 1992-es Batman visszatér filmekben Michael Keaton játszotta a címszereplő szuperhőst és sokaknak máig ő a kedvenc megformálója a karakternek.

Michael Keaton 1992-es Batman-ruhája várhatóan 200 000 fontért kerül kalapács alá.

Továbbá 150–300 000 font között kelhet el Robert McGinnis 1971-ben készült posztere a Gyémántok az örökkévalóságnak című James Bond-filmhez, valamint Marty McFly méretváltós kabátja a Vissza a jövőbe 2. részéből 120 000 fontért találhat új gazdára. 

Propstore music and film memorabilia sale
Michael Keaton 1992-es Batman-ruhája várhatóan 200 000 fontért kerül kalapács alá / Fotó: PA

Az alábbi filmekből kerülnek kalapács alá kellékek és jelmezek:

  • Ryan közlegény megmentése,
  • A herceg menyasszonya,
  • Szindbád arany utazása,
  • Mad Max - A harag útja,
  • Bridget Jones naplója,
  • és A Jó, a Rossz és a Csúf.

A nyár végén is aukcióra bocsátottak több ritkaságot a filmes és zenei világból. Közöttük voltak Elvis Presley aranygyűrűi és Brian Wilsonnak, a The Beach Boys együttes egyik alapítójának levele. A legértékesebb darabok közül több Elvis Presley tulajdonában volt, közöttük egy mikrofon Las Vegas-i rezidenciájából és két egyedülálló aranygyűrű, amelyeknek a becsült értéke 35 ezer–60 ezer dollár (12,4–21 millió forint). Az 1977 augusztusában elhunyt Elvis Presley ékszerei ma is a világ legértékesebb vagyontárgyai közé tartoznak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.