BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több millió dollárért kelt el az amerikai alkotmány egy példánya

Az aukció mindössze hét percig tartott, a győztes pedig 3,3 milliárd forintnak megfelelő dollárt fizetett ki az ereklyéért. Az amerikai alkotmánynak nagyon kevés eredeti példánya maradt fenn.

Rekordközeli áron talált vevőre az amerikai alkotmány egy 1787-ből származó ritka példánya az Észak-Karolina állam közelmúltban árvíz sújtotta városa, Asheville egy aukciósházában csütörtökön. A 237 éves dokumentum hét perc alatt kelt el 9 millió dollár (mintegy 3,3 milliárd forint) leütési áron.

aukció, alkotmány, amerikai,
Hihetetlenül kevés példány maradt fenn az amerikai alkotmány első kiadásából / Fotó: AFP

A történelmi ereklye egyike annak a száz példánynak, amelyet az amerikai alkotmány tervezetének 1787-es elfogadása után kinyomtattak, és amelyet az akkori 13 tagállamba küldtek, hogy a polgárok képviselői is elfogadják. A több mint két évszázados közokiraton olvasható az 1786-ban megalakított Egyesült Államok Kongresszusának titkára, Charles Thomson aláírása. A történészek szerint Charles Thomson minden tagállam számára két példányt látott el aláírásával, és küldte ki elfogadásra.

Ma nyolc ismert példány létezik, amelyek közülük hét köztulajdonban van.

A csütörtökön elárverezett dokumentum története is különleges, ugyanis 2022-ben egy régi ingatlan kiürítése közben bukkantak rá egy használaton kívüli helyiségben, egy régi szekrényben. Az Edenton városában fekvő ingatlan egykor Samuel Johnston, az állam kormányzójának tulajdonában volt, aki 1787 és 1789 között volt Észak-Karolina vezetője.

Az aukciót eredetileg szeptember 28-án tartották volna, de az árvíz miatt elhalasztották, miután Asheville városát a természeti katasztrófa nagyon súlyosan érintette, egy részét elmosta az áradás.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.