BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már két romániai megyében költöztetik a lakosságot az árvíz és a vihar elől

Vasárnap este nyolcig kell befejezni a több tucat települést érintő evakuálást.

Galati és Vrancea megyék sok települését érinti a vasárnap kiadott evakuálási parancs, melyet az árvízveszély és az Ashley vihar indokol. Az evakuálás határideje vasárnap este 8 óra.

Árvizek Slobozia Conachiban és Pecheában Galati megyében / FOTÓ: Pro Lider FM Facebook videofelvétel

 A Galati Megyei Tanács elnöke, Costel Fota elmondta, hogy 1 500 embert mozgósítottak, s a megyében az árvíznek kitett családok közel 90-95 százalékát evakuálták. Mint mondta: van egy ügyük Cudalbiban, ahol a lakók semmilyen körülmények között sem akarja elhagyni a házat, s közölték, hogy felköltöznek a padlásra, s ott próbálják átvészelni az árvizet. Itt a csendőrség intézkedik. Emellett sokan önkéntesen távoztak az árvízveszélyes területekről. 

A hatóságok Galati megye 23 településének (Băneasa, Bălăbănești, Berești, Berești-Meria, Barcea, Corod, Corni, Costache Negri, Cudalbi, Cuza Vodă, Fârțănești, Foltești, Frumuşita, Grivița, Jorăști, Măstăcani, Pechea, Piscu, Slobozia Conachi, Suhurlui, Târgu Bujor, Tudor Vladimirescu, Valea Mărului) megelőző evakuálásáról határoztak. 

Galati megyében jelenleg narancssárga kódú figyelmeztetés van érvényben, éjszakára pedig a heves és özönvízszerű esőzések vörös kódja, mert a lezúduló víz mennyisége elérheti a 100 l/négyzetmétert.

Elrendelték a gátak homokzsákokkal történő megerősítését Galati és Vaslui megyékben. Emellett több tucat településen hétfőn iskolai szünet lesz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.