BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Szponzor logó
Szponzorált tartalom
Szponzorált tartalom

Három tipp a gondtalan vakációért (X)

A legjobb, ha a nyaralás a gondtalan, felszabadult pihenésről szól. Azonban ha nem vagyunk felkészülve, az extrém hőség vagy egy leégés könnyen tönkreteheti a pihenést. Mutatjuk, hogyan csökkenthetjük az ártalmakat nyáron is!
Kép: PR cikk kép Fotó: Shutterstock

A jó idővel egyre több időt töltünk a szabadban, azonban a hőség és az egyre erősebb UV-sugárzás a szervezetünket is megviseli. Az ártalmak csökkentésére azonban ilyenkor is van lehetőség, mutatjuk, mire érdemes figyelni!

1. Figyeljünk a bőrünkre!

A hőség, a légkondicionálás és a pára a bőrünkre is hatással van, ezért fontos, hogy az évszaknak megfelelően ápoljuk. Bár fényvédelemre egész évben szükség van, nyáron a magas UV-sugárzás miatt különösen fontos védekezni a káros sugarak ellen. Válasszunk 50 faktoros, széles spektrumú – az UVA- és UVB-sugarak ellen is – védelmet nyújtó termékeket. A Consumer Reports amerikai fogyasztóvédelmi magazin szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy indulás előtt minimum 15 perccel használjuk ezeket a termékeket, és kellő mennyiséget vigyünk fel. Érdemes arra is figyelni, hogy tényleg mindenhova jusson, azaz a kézfejre, a lábfejre, a fülekre, a haj vonalába és a nyak hátuljára is. A naptejet kétóránként újra kell kenni, úszás vagy izzadás után pedig azonnal. Emellett pedig érdemes megfelelő ruházattal, széles karimájú kalappal és napszemüveggel is védekezni. Fényvédőre nemcsak a strandon, hanem a városban is szükség van, jól tesszük, ha ezeknek a termékeknek a használata a mindennapi rutinunk része lesz.

PR cikk kép
Fotó: Shutterstock

A leégés nemcsak a nyaralást teheti tönkre, de hosszú távon komoly problémákat okozhat. Tudatos és mértékletes napon tartózkodással és a megfelelő fényvédelemmel sokat lehet tenni a bőr egészségéért, amire szükség is van, ugyanis a Semmelweis Egyetem által ismertetett statisztikák szerint 2004 és 2014 között megduplázódott a melanómás betegek száma, ami a 25–35 év közötti nők körében vezető halálokként szerepel.

A szakértők szerint fontos az is, hogy bőrünket, anyajegyeinket rendszeresen figyelemmel kísérjük, és minden változás esetén – ha aszimmetrikussá válik, változik a mérete, a színe vagy a formája – azonnal bőrgyógyászhoz forduljunk, a korai diagnózis a gyógyulási esélyeket ez nagymértékben megnöveli.

2. Figyeljünk a környezetre!

A saját egészségünk mellett a környezetünkre is fontos figyelni. Nyáron a strandon vagy fesztiválokon például arra, hogy ne hagyjunk magunk után szemetet. A kedvelt nyaralóhelyeket ugyanis egyre több szemét borítja, a European Environment Agency adatai szerint az európai tengerpartokon 2014 és 2017 között leggyakrabban talált szemét a cigicsikk volt. Bár elsőre úgy tűnhet, hogy az apró csikkek nem tudnak különösebb bajt okozni, azonban ez sajnos nem igaz. Mintegy 4,5 ezermilliárd cigarettacsikket dobálnak el világszerte, ráadásul a csikkek műanyagot tartalmaznak, nagy részük ugyanis cellulóz-acetátból készült füstszűrőket alkalmaz, a csikkből pedig kemikáliák és nehézfémek kerülhetnek a környezetbe. Jelenleg a csikkek jelentik a műanyagszennyezés egyik legelterjedtebb formáját.

A csikkeket is magában foglaló műanyagszennyezés nemcsak a tengerpartokon, hanem a magyar folyókban és tavakban is súlyos probléma, a műanyaghulladékok jelentős része ugyanis bekerül a természetes ökoszisztémákba, például a vizekbe, ahol biológiailag nem bomlik le. Az UV-sugárzás hatására ezek az anyagok kisebb darabokra esnek szét, így pedig 5 milliméternél kisebb, úgynevezett mikroműanyagok jönnek létre. Egy 2020-as magyar kutatás szerint a Tisza és a Duna után a Balatonban és a Zalában is kimutattak mikroműanyagokat. A szakemberek szerint ráadásul az eddig mért adatoknál jóval magasabb, akár háromszor-ötször is nagyobb lehet a vizekben jelen lévő tényleges mikroműanyag-koncentráció.

3. Csökkentsük az ártalmakat!

A dohányzás természetesen nemcsak a környezetre káros, hanem az emberek egészségére is. Ráadásul ma már tudjuk, hogy a dohányzás számos betegség kialakulásáért felel, és ezek a negatív hatások nemcsak magát a dohányost érik, hanem a kifújt füst révén a környezetében lévőket is.

A dohányzáshoz kapcsolódó kockázatok minimalizálásának legbiztosabb módja még mindig kizárólag az, ha egyáltalán nem dohányzunk. Ha már dohányzunk, akkor fontos, hogy minél előbb felhagyjunk ezzel a káros szokással. Kizárólag a dohány- és nikotintartalmú termékek teljes elhagyásával csökkenthetők teljes mértékben a dohányázás ártalmai, ezért aki a leszokás mellett dönt, azt ebben támogatni kell. Azok a felnőtt dohányosok, akik valamilyen okból mégsem szoknak le, tájékozódhatnak az ártalomcsökkentésről. Ilyenek a különböző füstmentes technológiák is. Az égés nélkül működő, dohányt és/vagy nikotint tartalmazó technológiák használatakor ugyanis nem jön létre sem füst, sem hamu, így ezek az alternatívák – akár 70–95 százalékkal – kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, mint a cigaretta. A károsanyag-kibocsátás csökkenése és az egészségkárosító hatás közötti összefüggés vizsgálatára azonban még hosszú távú kutatások szükségesek. A különböző füstmentes technológiákban közös, hogy füst és égés nélkül működnek, azonban a hatásuk még a hasonló elven működő technológiák esetében is teljesen eltérő. Füstmentes technológia például az elektronikus cigaretta és az egyéb, kémiai reakcióval működő vagy a különféle elveken működő hevítéses technológia.

Azonban fontos tudni, hogy a füstmentes technológiák sem kockázatmentesek, hiszen egyrészt a hosszú távú hatásuk egyelőre nem ismert, másrészt nikotint tartalmaznak, amely erős függőséget okozó anyag, és egyéb káros hatása mellett megemeli például a vérnyomást és a szívfrekvenciát. A legfontosabb még mindig az, hogy aki nem dohányzik, az ne is szokjon rá, illetve aki már dohányzik, az minél hamarabb szokjon le. Hosszú távon ugyanis csak a nikotin- és dohánytartalmú termékek végleges elhagyásával csökkenthetők teljesen a dohányzás ártalmai.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.