BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Szponzor logó
Szponzorált tartalom
Szponzorált tartalom

A zöld kertek 4 titka (x)

A szomszéd füve mindig zöldebb – tartja a mondás. De mit tehetünk azért, hogy a saját kertünk is teljes díszben pompázzon a nyári szezon idején? Hogyan érjük el, hogy a száradt, fonnyadt növények helyett valóságos oázis alakuljon a ház körül?
Fotó: szivattyuwebaruhaz.hu

Összeszedtünk négy hasznos tanácsot, amelyek segítenek zöldbe borítani az egész udvart. És itt a zöld most nemcsak a kinézetre igaz, hanem a kertgondozási módszerekre, mivel mindegyik a fenntarthatóbb jövő felé segít bennünket.

Fotó: szivattyuwebaruhaz.hu

 

1. Alapos öntözés

Talán nem sok újat mondunk azzal, hogy a növényeknek szükségük van a megfelelő mennyiségű folyadékra. Víz hiányában esélyük sincs a virágzásra és a fejlődésre. Ugyanakkor az sem mindegy, hogy milyen módon jutnak folyadékhoz.

Gyakori hiba, hogy minden növényt nyakon öntenek egy kanna vízzel, és úgy hagyják napokig. A növényeknek azonban fontos, hogy rendszeresen és mértékkel jussanak folyadékhoz. Jelentősen megkönnyíthetjük a locsolást, ha kiépítünk egy öntözőrendszert. Az öntöző rendszer alapja egy kerti szivattyú, amely eljuttatja a vizet a forrástól a növények gyökeréhez. Ha megbízható minőségű kerti szivattyúkat keresünk, érdemes szétnézni a szivattyuwebaruhaz.hu termékei között, és garantáltan megtaláljuk a nekünk valót.

A szivattyút érdemes egy természetes vízforráshoz telepíteni, így a locsolás nem növeli a vízszámlát. Kiváló megoldás egy ásott vagy fúrt kút, de az esővízgyűjtő tartályok és ciszternák is maradéktalanul megfelelnek ennek a célnak. A természetes vizet az öntözőrendszer automatikusan eljuttatja a gyökerekhez, amivel rengeteg energiát és időt spórolhatunk, ugyanakkor a növények sem szomjaznak.

Az öntözés hatékonyságát tovább növelhetjük, ha csepegtető öntözőrendszert használunk. A csepegtető rendszerek célzottan juttatják el a vizet a növények gyökereihez, ezáltal kevesebb víz párolog el, vagyis kisebb lesz a veszteség. Továbbá a növények levelei szárazon maradnak, vagyis kisebb az esélye annak, hogy megégnek a napon.

2. Gondoskodj a talajminőségről!

A locsolás azonban mit sem ér, ha maga a talaj nem ideális a növények számára. Fontos, hogy ügyeljünk a megfelelő talajminőségre, és minél gyakrabban tegyünk a javításáért. Ennek a legegyszerűbb módja a komposztálás.

A komposztáláshoz nincs másra szükség, mint egy komposztálóra és némi odafigyelésre. A komposztálót árnyékos, jól szellőző helyen telepítsük, így biztosíthatjuk a szerves anyagok lebomlását. De honnan szerezhetünk szerves anyagokat? Például a konyhából. Gyűjtsük össze a zöldség- és gyümölcsmaradékokat, és dobjuk a komposztálóba. A kertben összegyűjtött zöldhulladék (pl. levágott fű, levelek) ugyancsak kiváló alapanyag.

Az elkészült komposztot azután ássuk be a földbe. A kert felásását amúgy is érdemes minden tavasszal megismételni. A komposzttal gazdagíthatjuk a talaj tápanyagtartalmát, és javítjuk a talajszerkezetet.

A talaj minőségét mulcsozással is növelhetjük. A mulcs megvédi a talajt közvetlenül a növények gyökere felett. Csökkenti a víz párolgását, vagyis segít megtartani a talaj nedvességtartalmát. Ráadásul megelőzi a gyomnövények elszaporodását. Mulcsozáshoz használjunk lebomlani képes anyagokat, hiszen ezzel is gazdagíthatjuk a talaj tápanyag tartalmát. A fakéreg, fenyőkéreg vagy éppen a szalma biztosan beválik.

3. Kártevőirtás szakszerűen

Mi más okozhat még problémákat a kertben, mint a kártevő rovarok és tetvek. Ha egy zöld kert a célunk, bizony meg kell szabadulni a kártevőktől. De mivel azt ígértük, hogy környezetbarát ötleteket adunk, szeretnénk kiemelni, hogy kerüljük az agresszív permeteket és minden hasonló vegyszert. Ezek ugyanis a legtöbb esetben nemcsak a tetveket ölik meg, hanem a növényeket is.

A káros vegyi szerek helyett használjunk házi készítésű szereket. Az egyik leggyakoribb házi permet a hagymás víz, amely igen hatékony a tetvek ellen. Persze sok más megoldás is létezik, nyugodtan kipróbálhatunk többet is.

Amennyiben százszázalékosan környezetbarát módon szeretnénk megóvni a növényeket, a leghatékonyabb megoldás, ha hasznos növényeket ültetünk. Hogy ez mit is jelent pontosan? Azt, hogy olyan növényeket ültetünk, amelyek vonzzák a kártevők természetes ellenségeit, például a katicákat. Így pedig két legyet ütünk egy csapásra: megszabadulunk a nem kívánt vendégektől, és új virágok is díszítik a kertünket.

4. A biodiverzitás szerepe

Biodiverzitás. Ijesztő szakkifejezésnek tűnik. Pedig nem ijesztő. Sőt, kifejezetten hasznos. Lényegében annyit jelent, hogy eltérő növényeket ültetünk a kertbe. Így frissen tarthatjuk a talajt, és nem kell attól félni, hogy elszaporodnak egyes kártevők. Ráadásul a betegségek kialakulását is csökkenthetjük.

Amikor különböző növényeket ültetünk, ügyeljünk arra, hogy az azonos igényűek egy csoportba kerüljenek. Így a későbbiekben nem okoz különösebb gondot a gondozásuk.

Minden zöld kertben helyet kapnak azok a növények, amelyek vonzzák a méheket és a pillangókat. Ennek köszönhetően a növények természetes úton lesznek beporozva, ami ugyancsak a fejlődésüket segíti.

A kis oázisunk pedig akkor lesz teljes, ha ültetünk néhány nagyobb fát és bokrot. A fák árnyékot adnak, vagyis megóvják a füvet és a kisebb virágokat az égető napsugaraktól. A fák és bokrok gyökerei a talajt is megfogják, ami különösen jót tesz a talajszerkezetnek.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.