BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Szponzor logó
Szponzorált tartalom
Philip Morris Magyarország Kft.

Lesz még rosszabb? – sok cigarettázó nem mer belegondolni mit szív (x)

Az elmúlt évek krízisei – sok más terület mellett – a legális dohánypiacot is érintették; virágzik a feketekereskedelem. Rövid távon kifizetődőbb megoldásnak tűnik, ám érdemes tudni: aki dohánybolton kívül veszi a cigarettáját, azt jó eséllyel már a fizetés pillanatában becsapták. Az utcai és internetes árusok túlnyomó részben eredetinek látszó, de valójában hamis terméket kínálnak.
Fotó: GettyImages

Mindent hamisítanak

A dohányipari gyártók azzal támogatják a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hamisítók elleni tevékenységét, hogy az általuk lefoglalt termékekről segítenek megállapítani származásukat. Ezeknek a mintáknak a többsége valójában nem eredeti, jelenleg több mint 30 féle hamis cigarettát fogyasztanak Magyarországon a becsapott fogyasztók.

Óriási üzlet a hamisítás

A bűnözők leginkább az ismert márkákat hamisítják, hiszen azokat könnyebb eladni, de mára már a feketepiacon elterjedt, olcsóbb ukrán és fehérorosz termékek is a hamisítók célkeresztjébe kerültek. Mivel a trafikokban legálisan forgalmazott termékek árának a feléért kapható hamis cigaretták fogyasztói ára nem tartalmazza a különböző adókat (jövedéki adó, áfa), járulékokat és egyéb közterheket, a hamisítók az oktatásra, nyugdíjakra szánt költségvetési forrásokat lopják meg.

Mi a legnagyobb probléma a hamis termékekkel?

Érdemes szétbontani a választ. A hamis termékek vásárlói magukat is veszélyeztetik, hiszen az eredeti termékre külső jegyeiben sok esetben nagyon hasonlító, hamisított cigaretta az eredetinél jóval nagyobb egészségügyi kockázatot rejt. Elég csak megnézni a NAV által közzétett illegális gyárakról készült videókat, amelyek leleplezik, hogy ezekben a termékekben előfordulhatnak vegyszerek, nehézfémek, illetve szó szerint szinte bármi, úgymint állati ürülék vagy rovartetem, mivel a hamis cigaretta előállítói nem tartanak be semmilyen előírást, higiénés szabályt. Bármilyen felmerülő probléma esetén nincs semminemű lehetőség minőségi kifogásra, ezáltal kimondható, hogy a hamis termékek fogyasztása fokozott kockázattal jár.

Egy másik aspektusra sem sokan gondolnak a csempészáru vásárlásakor, mégpedig arra, hogy a gyártással, forgalmazással tevékenykedő elkövetők mihez kezdenek a hozzájuk befolyt eladási összegekkel. Ez a pénz jellemzően embercsempészettel, drogterjesztéssel, feketemunka, illetve prostitúció elősegítésével foglalkozó, szervezett bűnözői csoportoknál vagy terrorszervezeteknél köt ki – ezen jelenségek társadalmi méretekben káros, romboló, embertelen mivoltáról hosszasan lehet, és kell is beszélni.  

A cigarettagyártó gépsorok elég bonyolult technikai rendszerek, de a szakemberek nagyon jól lemásolták az általuk hozzáférhető elterjedtebb gépsortípusokat. Részekre szerelve nehéz felismerni egy ilyen gépet, ez gyakran nehezíti az ellenőrző hatóságok munkáját. Ezek a „klónok” hellyel-közzel ugyanazt tudják, mint az eredeti gépek, kicsit lassabb tempóban. Üzemeltető „szakembereket” is találnak a bűnbandák, akik általában a gyártás zaját elrejtő, hangszigetelt, ablak nélküli, bentlakásos titkos telepeken dolgoznak az eszközökön. A lefülelt gyárakról készült videókban jól látszik, hogy a bűnszervezetek nemcsak az adókon, de a minőségellenőrökön, a takarításon, a munkavédelmi szakembereken és a laborvizsgálatokon is spórolnak, így a minőségi problémák mellett az előállításban részt vevők kizsákmányolása is jelentős probléma. 

A NAV az elmúlt időszakban több illegális gyárra is lecsapott, de a továbbra is megjelenő, rengeteg féle-fajta hamisítványból arra lehet következtetni, hogy maradt még tennivaló. Noha növekedést mutat a cigarettalefoglalások száma, az adatok alapján úgy tűnik, a feketepiaci termékekhez még mindig könnyen hozzá lehet jutni. A hozzáférhetőség mellett nagyon fontos az ár. A hamis termékek mára olcsóbbak lettek, mint az eredeti csempészáru, nem is beszélve persze a legális termékekhez mért óriási árelőnyről.

Ahhoz, hogy a helyzet változzon, nem csupán a NAV-nak, de minden szereplőnek összefogással kell előrelépnie. 

Fontos megvizsgálni, hogy az után a hosszabbnak tekinthető időszak után, amikor a magyarországi cigarettapiacon a feketekereskedelem aránya az európai átlag alatt volt, mely okok vezettek a jelenlegi helyzetig, azaz az arányok megemelkedéséig. A dohányipar legális, adófizető szereplőinek van nemzetközi tapasztalatuk az illegális cigarettakereskedelem elleni harcban. Egy biztos: az érdekelteknek, köztük a valós hatást gyakorolni képes jogalkotóknak, a jogszabályok betartása felett őrködő hatóságoknak és a cigarettapiac valamennyi szegmensét ismerő dohányipari szereplőknek együtt kell működniük a hamisítás visszaszorítása érdekében.

A cikk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Illegális Dohány Elleni Munkacsoportjának céljaival összhangban és azok támogatására, a Philip Morris Magyarország Kft. közreműködésével jelent meg.

www.fustmentes.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.