BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Szponzor logó
Szponzorált tartalom
Széchenyi István Egyetem

Páneurópai Piknik: két államfő jelenlétében vette át a Széchenyi István Egyetem két hallgatója a Magyar–Német Ifjúságért Egyesület esszéversenyén nyert díját (x)

Három német fiatal mellett a győri Széchenyi István Egyetem két hallgatója nyert díjat azon az esszéversenyen, amelyet a Páneurópai Piknik 35. évfordulója alkalmából hirdetett a Magyar–Német Ifjúságért Egyesület. A pályázat rangját jelzi, hogy az elismeréseket az egyesület elnöke a két ország köztársasági elnökének jelenlétében adta át.
Kép: Az esszéverseny öt díjazottja – köztük a Széchenyi István Egyetem hallgatói, Kónya Máté (balról a negyedik) és Illés Borbála (jobbról a negyedik) – dr. Sulyok Tamás magyar köztársasági elnöktől (balról az első) és Frank-Walter Steinmeier német köztársasági elnöktől (jobbról a második), valamint dr. Knáb Erzsébettől, a Magyar–Német Ifjúságért Egyesület elnökétől (a csoportkép jobb szélén) vehették át az elismerést.

A Páneurópai Piknik a közép- és kelet-európai rendszerváltások egyik emblematikus eseménye: 1989. augusztus 19-én nagyon sokan gyűltek össze Sopron közelében a határok nélküli Európa eszméjének jegyében, majd a programot kihasználva több száz keletnémet állampolgár áttörte a határkaput, és Nyugatra menekült. Mindez a vasfüggöny leomlásának szimbólumává vált, és közvetve hozzájárult a berlini fal néhány hónappal későbbi lebontásához is.

A történelmi mozzanat 35. évfordulójáról nemrégiben Sopronban emlékeztek meg a Magyar–Német Ifjúságért Egyesület és a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi irodája szervezésében. A rendezvény hat ország hetven fiatalja számára biztosított lehetőséget, hogy elmélyítsék történelmi ismereteiket. A program részeként került sor az egyesület által meghirdetett esszéverseny ünnepélyes eredményhirdetésére. Összesen 21 pályamunkát mutattak be, amelyek a Páneurópai Piknik történelmi jelentőségét és hatását értékelték. A kulturális megértés és az állampolgári részvétel témái domináltak – mindkettőről nyolc-nyolc esszé szólt –, míg magáról a piknikről négy, az európai uniós tagságról pedig egy pályamű készült.

Az ünnepségen a két ország köztársasági elnöke, dr. Sulyok Tamás és Frank-Walter Steinmeier dr. Knáb Erzsébettel, a Magyar–Német Ifjúságért Egyesület elnökével adta át a díjakat. „Hiszünk abban, hogy minden találkozás, minden közös aktivitás, amit német és magyar fiatalok között lehetővé teszünk, egy olyan híd építéséhez járul hozzá, amelyen mi, németek és magyarok együtt, kéz a kézben, a partnerség jegyében fogunk áthaladni” – hangsúlyozta beszédében dr. Knáb Erzsébet, aki a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány alapító elnöke, kuratóriumi tagja is. A díjakat a Nyári Akadémia keretében adták át, ahol a résztvevők a történelmi események – mint a Páneurópai Piknik – mai generációra gyakorolt hatását is megvitatták.

2024.08.19. Magyar-Német Nyári Akadémia
A Széchenyi István Egyetem hallgatói, Kónya Máté és Illés Borbála szelfit is készítettek Frank-Walter Steinmeier német államfővel / Fotó: Ancsin Gábor / Kepszerk.hu

A neves, nagy tekintélyű német és magyar személyiségekből álló zsűri összesen három német és két magyar fiatalt díjazott. Az utóbbiak mindketten a Széchenyi István Egyetem hallgatói, noha számos hazai felsőoktatási intézményből érkezett pályázat: a nemzetközi tanulmányok szakos Kónya Máté második helyezett lett, míg a jogász szakos Illés Borbála különdíjat érdemelt ki.

„Hálával tartozom a Magyar–Német Ifjúságért Egyesületnek, amiért hosszú évek óta elkötelezetten és eredményesen ápolja a két ország közötti kapcsolatokat az ifjúság bevonásával, magas színvonalú rendezvények megvalósításával. Nagyon örülök, hogy ennek a törekvésnek én is részese lehettem a Páneurópai Piknik évfordulója kapcsán szervezett Nyári Akadémián. Köszönöm a Széchenyi István Egyetemnek a hallgatóközpontú, színvonalas oktatást, ami hozzájárult a mostani eredményemhez. Soproniként pedig különösen nagyra értékelem, hogy városunk kulturális gazdagsága és történelmi jelentősége ilyen rangos események révén is a középpontba kerül” – fogalmazott Kónya Máté.

„Számomra a Nyári Akadémia, valamint csúcspontja, az emléknap egyszerre jelentett kihívást és életre szóló élményt. Óriási lehetőség volt ennyi együtt gondolkodó, közös célért dolgozó emberrel találkozni, és újra átélni ezt a történelmi eseményt ilyen remek közösségben. Köszönettel tartozom mindenkinek, aki részt vett ennek megvalósításában, mivel enélkül bennem sem tudatosult volna igazán, milyen fontos valójában számomra, hogy hidat építsünk nemcsak nemzetek, hanem a jövőnket formáló célok között is” – fejtette ki Illés Borbála.

A Magyar–Német Ifjúságért Egyesület értékes díjakkal jutalmazta az esszéverseny résztvevőit. Az első három helyezett egy-egy ötnapos Interrail-jegyet nyert, amellyel beutazhatják Európát. Emellett az első helyezett 150, a második 100 euró, míg a harmadik 50 euró pénzjutalomban is részesült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.