BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Keményen készülnek Houstonban a magyar űrhajósok

Még egy porszívózás is nagyon összetett feladat az űrben, engedélyt kell kérniük hozzá a földi személyzettől.

Űrhajóstársakkal és tapasztalt asztronauták segítségével készül az űrutazásra Kapu Tibor és Cserényi Gyula, a Hungarian to Orbit (Hunor) magyar űrhajósprogram két űrhajósjelöltje, akik Houstonból, az Axiom Space Ax–4 bázisról adtak videóinterjút a Kossuth rádiónak.

KAPU Tibor
Fotó: Hegedüs Róbert / MTI, ESA

Az űrhajósjelöltek kiképzése augusztusban kezdődött meg Houstonban, a NASA Johnson Űrközpontjában. Az Ax–4 misszió Floridából indul majd a világűrbe – a tervek szerint tavasszal – a SpaceX Falcon–9 indítórakétáján, a Dragon űrhajóegység fedélzetén, és a négy űrhajós a várakozások szerint 14 napot tölt majd a Nemzetközi Űrállomáson.

Az űrhajósjelöltek elmondták, hogy nagyon mozgalmasak a napjaik Houstonban, kiképzésük professzionális, időbeosztásuk jól meg van tervezve. Képzésükben három intézmény vesz részt: a NASA, az Axiom és a SpaceX. A NASA kifejezetten az űrállomáson való életre készíti fel őket, a SpaceX az űrállomásra való feljutással kapcsolatos felkészülésért felel, az Axiom pedig a küldetés további feltételeinek biztosításáért. Cserényi Gyula szerint az otthoni képzés nagyon jó alapot nyújt a kiképzéshez.

Egy porszívózás is összetett feladat az űrhajósnak

Kapu Tibor arról beszélt, hogy amikor először beszállt a SpaceX Dragon kapszulájának életnagyságú makettjébe, túl szűknek találta, arra gondolt például, hogy miként tudják majd levenni a szkafandert, miközben négyen lesznek egy kis térben összezárva. Cserényi Gyula megjegyezte, hogy a NASA képzésének fontos eleme a hétköznapi funkciókra, például ételkészítésre, mosakodásra, mellékhelyiség használatára, pakolásra, beágyazásra való felkészítés. Ezek az alapvető, nagyon egyszerűnek tűnő dolgok fent jóval nehezebbek, egy-egy feladat elvégzéséhez 35 lépéses utasítást kaptak.

Kapu Tibor úgy vélte, az a leglenyűgözőbb az egész képzésükben, hogy 

az evéstől az alvásig mindent újra kell tanulniuk.

Példaként említette a takarítást. Még egy porszívózás is nagyon összetett feladat az űrben, engedélyt kell kérniük hozzá a földi személyzettől is akár, pedig fontos felporszívózni a morzsákat, mert a súlytalanság állapotában a légáramba belekapaszkodva eltömíthetik a szűrőket vagy belerepülhetnek az űrhajósok szemébe.

Az űrállomás fedélzetén minden olyan alapvető életkörülményt meg kell teremteni, ami a Földön adottnak tekinthető.

Tehát létre kell hozni egy légáramlatot, ami elviszi tőlünk a testhőt, meg kell oldani azt, hogy a mi kiizzadt és kilélegzett páránk szintén eljusson a szűrőrendszerekbe

– sorolta a kihívásokat Kapu Tibor. 

Az étkezésről szóló kérdésre válaszolva Kapu Tibor elmondta, hogy van egy 200 tételből álló menüsor, amelyet a NASA űrhajósai az űrállomás fedélzetén fogyaszthatnak. A személyzetnek az űrutazás előtt ki kell próbálnia az ételeket. Felidézte, hogy az első nehezebb pillanatuk az volt a kiképzésen, amikor kicsi darabokban ugyan, de egymás után hetven ételt kellett megkóstolniuk.

A magyar űrhajós mellett az Ax–4 misszió négyfős legénységének tagjai lesznek még: Peggy Whitson amerikai, Shubhanshu Shukla indiai és Slawosz Uznanski lengyel űrhajós. Kapu Tibor elmondta, hogy a parancsnoki tisztséget Peggy Whitson tölti be, a pilóta Shubhanshu Shukla lesz, Uznanski pedig vele együtt küldetés-specialistaként szolgál majd. Peggy Whitson parancsnokot méltatva arról beszélt, hogy ez lesz az ötödik űrutazása, eddig 675 napot töltött az űrben, nagy szaktudással, óriási tapasztalattal és munkabírással rendelkezik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.