BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új Duna-híd: Kalocsa és Paks ingatlanpiaca is felpezseghet

Várhatóan június első napjaiban átadják az új Duna-hidat, így néhány napon belül megnyílik az út Kalocsa és Paks között. Mindez a Duna két partján fekvő települések ingatlanpiacára is kihat, akárcsak a Paks 2 beruházás. A témában szakértők nyilatkoztak a Világgazdaságnak.

Közeleg a frissen elkészült Kalocsa-Paks híd átadása, várhatóan június első napjaiban megtörténik, amely több szempontból is jelentős változást hoz a Duna két partján fekvő települések, de főként a két város életében. A Paks 2 beruházáson folyó egyre látványosabb lépések, az ehhez kapcsolódóan növekvő munkaerőigény, majd a munkavállalók folyamatosan bővülő, jelentős számú ide települése várhatóan megmozgatja majd az ingatlanpiacot is, amely a helyi ingatlanértékesítők tapasztalatai szerint egyelőre stagnálást mutat.

Szakértők szerint a híd átadása, de főként a Paks2 beruházás hajthatja majd fel az ingatlanárakat / Fotó: Vasvári Tamás

Az erőműberuházás nehezen kiszámítható változást jelenthet 

Kovács László kalocsai ingatlanközvetítő szerint az elmúlt éveket nem annyira a hídépítés és ennek várható hatásai befolyásolták, mint inkább az országos trendek: ez azt jelenti, hogy két éve nem történt jelentősebb áremelkedés, igaz csökkenés sem a környékbeli árak tekintetében. „Az eladók tartják az árakat, a fellendülésre várnak. 

A híd átadásától függetlenül is várható tehát áremelkedés, különösen, ha tovább csökkennek a lakáshitel kamatok, esetleg a kormány újabb lakástámogatási lépéseket vezet be” 

– mondta az ingatlanpiaci trendekre, árakra vonatkozó kérdésünkre. 

Szerinte a jelenlegi „pangás” után mindenképpen növekvő érdeklődést és árakat vár, de nem drasztikus mértékben. Az atomerőmű-beruházás felgyorsulásától, ingatlanpiaci szempontból viszont annál komolyabb változásokat valószínűsít, de mint mondta, egyelőre nem látható előre, hogy ez mit hoz. 

Egyelőre csendes a piac

Illés Boglárka, a Duna House paksi értékesítője hasonló véleményen van. Szerinte egyelőre csendes a piac, de a híd átadása és az erőmű blokkok beruházásának előrehaladta miatt mindenképpen növekvő igényekre számít a Duna mindkét oldalán, így egyre több megbízást valószínűsít. Pillanatnyilag még nem jellemző, de helyi ingatlanok mellett – úgy véli – egyre többen keresnek majd Kalocsán és a környéken is eladó ingatlanokat. 

A jelenlegi árak tekintetében a kalocsai és a paksi házak esetében lát legkisebb különbséget, természetesen utóbbi ingatlanok javára, de a keresettebb lakások négyzetméterárainál már jelentős a differencia. Itt a kalocsai árak felzárkózására számít a szakértő.

Pár hónap alatt csökkenet a különbség a kalocsai és a paksi ingatlanárak között 

Balogh László, az ingatlan.com portál vezető gazdasági szakértője szerint a Duna-híd átadásával a környékbeli eladó ingatlankínálat jelentősen bővülhet, hiszen amíg Pakson jelenleg több mint 280 eladó lakás és ház keresi a gazdáját, addig Kalocsán és környékén több mint 150 darab. A kalocsai használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára viszont csak 358 ezer forint négyzetméterenként, míg a paksiaké 572. 

A híd átadásával az ingatlanárak közötti 60 százalékos különbség valószínűleg néhány hónap alatt csökkenésnek indulhat,

aminek legvalószínűbb formája nem az lesz, hogy a paksi ingatlanok olcsóbbak lesznek, sokkal inkább a kalocsai ingatlanok 10-20 százalékos felértékelődésével érdemes kalkulálni” – fogalmaz. Úgy látja, hogy a lakáspiaci dinamika is megváltozhat Kalocsán, mivel itt a lakóingatlanok ára csak 7 százalékkal került feljebb az elmúlt 12 hónapban, Pakson viszont 16 százalékos volt az éves lakásdrágulás üteme.  

Dinamikus mozgás várható az albérletpiacon is

A kalocsai ingatlanok felértékelődéséhez – az ingatlanértékesítőkhöz hasonlóan – úgy véli, jelentősen hozzájárulhat Tolna vármegye legnagyobb munkaadójának a Paksi Atomerőműnek a bővítése és az M6-os autópályacsatlakozás könnyebb és gyorsabb elérése is.

A következő hónapokra vonatkozóan azonban dinamikusabb mozgást vár: az albérletpiacon is jelentős érdeklődésre számít a Duna-híd átadását követően. 

Azok a Paksi Atomerőműbe tartó munkavállalók, akik az első időszakban inkább csak bérelnének, Pakson jelenleg átlagosan 275 ezer forintért tudnak kiadó lakást vagy házat bérelni. A kiadó házak havi átlagos bérleti díja félmillió forint, a lakásoké viszont csak 180 ezer. 

Ezzel szemben a kalocsai lakóingatlanok átlagos albérletára havonta 250 ezer forint, ami a házak 290 ezer forintos és a lakások 200 ezer forintos átlagos havi bérleti díjából áll össze. „Ez alapján arra számítunk, hogy sok bérlő találhatja meg a számításait a Duna túloldalán is Bács-Kiskun megyében, vagyis sok paksi munkavállaló Kalocsán köthet ki” – valószínűsíti Balogh László.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.