BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyaralóárak: kilőtt a Dunakanyar, a Balaton pedig nem lett olcsóbb

A Dunakanyarban több mint 30 százalékkal nőtt a négyzetméterenként fizetett átlagár, miközben a Balatonnál és a Mecsek-Villány térségben is jelentős volt az áremelkedés. A Tisza-tó környékén és a Mátra-Bükk térségben azonban továbbra is kedvezőbb árakon lehet ingatlanhoz jutni, noha az elmúlt öt évben a Tisza-tó környékén nőttek az árak a legnagyobb mértékben. A Velencei-tó-Vértes térségben és Sopron-Kőszeghegyalján tavaly alig változtak az árak – derül ki az MBH Indexből, az MBH csoporthoz tartozó MBH Jelzálogbank legfrissebb elemzéséből.

A nyolc kiemelt magyarországi üdülőkörzet között jelentős különbség mutatkozik az árazás tekintetében: a legdrágább Budapest és a Balaton, a legolcsóbb pedig változatlanul a Tisza-tó környéke az MBH Index adatai szerint.

nyaralóárak
Az üdülőövezetek közül a legdrágább a Balaton, de a Tisza-tónál volt az elmúlt öt évben a legnagyobb mértékű az áremelkedés / Fotó: Shutterstock

Tavaly összességében emelkedtek az árak, de igen változatosan alakultak a kiemelt üdülőövezetek lakóingatlan- és nyaralópiacain.

Mennyivel drágultak az üdülőövezetek?

Tavaly összességében növekedtek a fajlagos árak hazánk üdülőkörzeteiben az MBH Jelzálogbank szakértői szerint, az övezetek közül 

  • a Dunakanyarban a 30 százalékot is meghaladta az áremelkedés, 
  • de a Balatonnál és a Mecsek-Villány üdülőövezetben is 10 százalék feletti, 
  • a Mátra-Bükkben és Budapesten 6-7 százalék körüli növekedés volt,
  • míg a Velencei-tó-Vértes térségben és Sopron-Kőszeghegyalján alig változtak az árak. 

Idén várhatóan többen dönthetnek ingatlan vásárlása mellett, akár saját részre, akár befektetési céllal – vélik a szakértők, akik erre a javuló gazdasági kilátások és a mérséklődő kamatszintek hatására számítanak. 

A növekvő kereslet árnövekedéshez vezet, ez pedig nagymértékben befolyásolhatja, hogy milyen hozamot eredményez egy ingatlanbefektetés. A hitelezési piacon idén erős élénkülést tapasztaltak az év első hónapjaiban, országosan áprilisban már 128,6 milliárd forint volt az új jelzáloghitel-kihelyezések volumene, ami 88 százalékos növekedés 2023 decemberéhez képest. 

A jelzáloghitel-piacon a jelenlegi kamatszinten az év hátralevő részében további élénkülésre számítunk, hiszen az ingatlanárak emelkedése miatt sokan úgy látják, hogy nem érdemes tovább kivárni a hitel felvételével

– mondta Soós Csaba, az MBH Bank lakossági üzletfejlesztési ügyvezetője.

Mennyiért lehet nyaralót venni?

A legdrágább körzet változatlanul Budapest, ahol a 900 ezer forintot is meghaladták a négyzetméterenként fizetett összegek. 

  • A Balatonnál mintegy 850 ezer forintot kellett fizetni négyzetméterenként,
  • a Dunakanyarban pedig hozzávetőleg 600 ezer forintot. 

A legolcsóbb üdülőkörzet továbbra is a Tisza-tó környéke, ahol 200 ezer forint körül alakulnak a négyzetméterárak, emellett a Mátra-Bükkben szintén alacsonyan maradtak, 370 ezer forinthoz közelítettek az árak.

Tíz, illetve öt évre visszamenőleg is vizsgálták az üdülőövezetek átlagos árainak alakulását az MBH Jelzálogbank elemzői.

The,Road,Winds,Up,Alongside,White,Village,Houses,And,Trees
Nyaralni és egész évben lakni is sokan szeretnek a tóparti településeken / Fotó: Shutterstock

Az ingatlanárak ebben az időszakban a Velencei-tó-Vértes üdülőövezetben és Budapesten több mint négyszeresükre nőttek, míg a Mecsek-Villány, a Balaton, a Mátra-Bükk és a Dunakanyar üdülőövezetben három és félszeres volt az árnövekedés. A Tisza-tónál és Sopron-Kőszeghegyalján emelkedtek a legkevésbé – körülbelül háromszoros növekedéssel – az árak. 

Az elmúlt öt évben a Tisza-tavat (187 százalék) és a Balatont (149 százalék) jellemezte a legnagyobb átlagos áremelkedés. 

A vízparttól való távolság számít leginkább

A Balaton egyes településein is lényeges különbségek fedezhetők fel az ingatlanok árazásában. 

  • A Siófoki, a Fonyódi és a Balatonfüredi járás part menti részein elhelyezkedő ingatlanok négyzetméteréért csaknem egymillió forintot kellett fizetni tavaly, 
  • a Keszthelyi járásban a part menti részek négyzetméterárai 600 ezer forint körül alakultak, 
  • a Tapolcai járás esetében pedig a 400 ezer forintot sem haladták meg. 

A Fonyódi járásban közel három és félszeresére növekedtek az ingatlanárak, míg a Balatonalmádi járásban duplázódtak, a Siófoki járásban is több mint másfélszeresükre nőttek.

Traing,Passing,Balaton,Lake,In,The,Background
A közvetlen vasúti összeköttetés Budapest és a Balaton között fontos szorzó a tókörnyéki árazásban / Fotó: Shutterstock

 

A legdrágábbak a Balaton melletti települések

  • Balatonlellén, Siófokon, Zamárdiban és Fonyódon is meghaladta az egymillió forintot az átlagár. 
  • Balatonfüreden ennél kicsivel kevesebbet, 900 ezer forintot kellett fizetni, 
  • a legolcsóbbnak számító Keszthelyen mintegy 600 ezer forintot fizettek a vevők a lakó- és az üdülőingatlanok négyzetméteréért. 

Milyen árak vannak a többi tónál?

A Velencei-tó melletti települések közül Gárdonyban mintegy 700 ezer forintot, Velencén 600 ezer forintot kértek el az ingatlanok négyzetméteréért. Továbbra is a Tisza-tó mellett a legalacsonyabbak az árak, Tiszafüreden például jócskán 300 ezer forint alatt maradt az átlagár. 

nyaralóárak
Mintegy 30 százalékos drágulás jellemzi a Dunakanyar ingatlanpiacát / Fotó: Shutterstock

Az elmúlt tíz évet tekintve Siófok ingatlanárai drágultak a legnagyobb mértékben, amit Balatonfüred, Keszthely és Gárdony árai követtek a sorban, a

 legkevésbé Hévíz árai változtak öt- és tízéves viszonylatban.

Az új ingatlanok árait tekintve a Balaton-parton több település árai is meghaladják a budapesti ingatlanokét. Idén az év első negyedében Balatonakarattyán átlagosan 2,4 millió forintot kellett fizetni a lakások négyzetméteréért, amit Alsóörs, Zamárdi és Balatonföldvár követett. Az új lakások árazásánál a víz közelsége az egyik legfontosabb tényező, amely jócskán megnövelheti az ingatlanok értékét.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.