BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Budapesten is egyre többen adják el örökölt lakásukat

A korábbi években az örökösök inkább megtartották és kiadták a birtokukba került ingatlant a fővárosban. Ma már azonban mind Budapesten, mind vidéken inkább a lakás vagy ház eladása mellett döntenek.

Egyre több tulajdonos dönt örökölt lakása vagy háza eladása mellett a bérbeadása helyett, már nemcsak vidéken, de Budapesten is – közölte hétfőn a Duna House.

Eladó ház Érd-4, lakás
Vidéken is, Budapesten is sokan dobják piacra örökölt házukat vagy lakásukat / Fotó: Kállai Márton

Az ingatlanos cég adatai szerint júniusban az ingatlan eladásának három leggyakoribb motivációja között vidéken az első, míg a fővárosban a második helyen áll az örökölt ingatlan értékesítése. Ezek a házak vagy lakások vidéken átlagosan 28,7 millió forintért, Budapesten pedig átlagosan 58 millió forintért keltek el.

Eddig a budapesti lakásokat inkább megtartották az örökösök

Az elmúlt években a fővárosi lakásokat az örökösök inkább megtartották, és vagy maguk költöztek be, vagy kiadták. A vidéki örökség eladási aránya jellemzően magasabb volt, hiszen 

nehezebben adható ki például egy kisebb, vidéki településen található családi ház, mint egy fővárosi lakás.

Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője elmondta: az elmúlt hónapban mindössze 1 százalékpontos volt a különbség a vidéki örökséget értékesítők arányához képest a fővárosban. A vidéki területeken júniusban azonos, 27-27 százalékos arányban bocsátották áruba örökségüket, valamint korábbi ingatlanbefektetésüket a tulajdonosok.

Hiába szárnyal az albérleti piac, a kiadással sok gond is van

A szakember szerint, bár a fővárosi albérletpiac rendíthetetlenül szárnyal, egy örökölt lakás felújítása és modernizálása, valamint a bérlővel történő kapcsolattartás és ügyintézés teher lehet a tulajdonosnak. Így az örökölt ingatlan eladása az előző évi átlagnál (23 százalék) is 3 százalékponttal erősebb, 26 százalékos arányban a második legfőbb értékesítési motiváció volt a fővárosban.

A Duna House azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy akárhol is legyen, az örökölt ingatlan eladása nem egyszerű folyamat, számtalan jogi, adó- és ingatlanügyi kérdést kell tisztázni a sikeres adásvétel érdekében. Így még 

a 2024-es, gyorsuló ingatlanpiacon is ingatlantípustól, állapottól és lokációtól függően egy, nagyon rossz esetben másfél évre is szükség lehet, mire lezárulhat az örökölt lakás, ház értékesítése. 

Segítheti a folyamatot, ha az ingatlan tehermentes, a hozzátartozók gondoskodtak a kiürítéséről, és a közüzemi szolgáltatások és a társasházi közös költség terén sincs elmaradás. Több örökös esetében pedig a meg nem oldott kérdések tisztázása érdekében megfontolandó jogi és ingatlanszakértő segítségét kérni.

Az sem mindegy, hogy mikor válik meg az örökös újdonsült tulajdonától. Nyereséges értékesítésnél ugyanis öt éven belül nemcsak a 9 százalékos illetéket, hanem a személyi jövedelemadót is ki kell fizetni. Az aktuális szabályozás szerint közeli hozzátartozók (szülő, házastárs, gyermek) közötti öröklésnél nem kell illetéket fizetni, valamint bizonyos esetekben illetékkedvezmény is igényelhető. A tulajdonba kerülés évétől számított ötödik évtől az eladás jövedelemadó-mentessé válik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.