BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olcsóbb a jelzáloghitel Londonban, le is csaptak az első lakást vásárlók

A londoni lakásvásárlók csaknem fele életében először szerzett ingatlantulajdont, amire 2010 óta nem volt példa. Az első lakástulajdonosok megnövekedett aránya részben az olcsóbb hitelköltségeknek tudható be. A lakáshitelek alacsonyabb törlesztőrészletei mára a londoni bérleti díjak alá csökkentek, ami erős löketet adott az ingatlanvásárlásnak.

Másfél évtizede nem volt ekkora (48 százalék) az első lakásvásárlók aránya Londonban, mint az idei első fél évben. Az olcsóbb lakáshitelek miatt lelassult a kivándorlás is a brit fővárosból – derült ki a Countrywide ingatlanügynökség adataiból, amelyeket a Hamptons elemzett.

London Daily Life And Economy
Az olcsóbb lakáshitelek miatt kevesebben költözhetnek el Londonból.
Az olcsóbb lakáshitelek miatt kevesebben költözhetnek el Londonból / Fotó: AFP

Az alacsonyabb jelzáloghitel-kamatok miatt a lakásvásárlók csaknem 40 ezer fonttal (18,6 millió forint) többet, átlagosan 443 550 fontot (206,8 millió forint) szántak új ingatlanra a tavalyi első félévhez képest.

Aneisha Beveridge, a Hamptons kutatási vezetője rávilágított, hogy a lakáshitelek alacsonyabb részletei mára a londoni bérleti díjak alá csökkentek, ami erős löketet adott az ingatlanvásárlásoknak. 

A mélyebb zsebű első vásárlók ismét London felé fordulnak, és Claphamet választják Crawley helyett, Wembleyt pedig Wycombe helyett.

Miért alacsonyabbak a lakáshitelek törlesztőrészletei?

Azért csökkentek a jelzáloghitelek kamatlábai az év első hónapjaiban, mert erősödtek a kamatcsökkentésre vonatkozó várakozások. A múlt héten a legnagyobb bankok és építőipari társaságok is csökkentették a kamatokat.

A kamatok már azok esetében is csökkentek, akik az ingatlan vételárának háromnegyedét hitelből fedezik.

A pénzügyi szakértők pedig a trend folytatódására számítanak. Nicholas Mendes, a John Charcol jelzáloghitel-közvetítő cég szakértője szerint a jelzáloghitelek kamatai annak ellenére csökkenhetnek a következő hónapokban, hogy az infláció várhatóan nőni fog. „A piacok a jegybanki kamatláb további csökkentését árazzák és a hitelezőknek van mozgásterük a kamatok további csökkentésére. Az év végére akár 3,5 százalékra mérséklődhet a hitelek ötéves, fix kamata.” 

Az első alkalommal vásárlók csak a 425 ezer fontnál (198 millió forint) drágább ingatlanok után fizetnek illetéket Angliában és Észak-Írországban egy átmeneti könnyítés következtében.

A júliusi választásokon győztes Munkáspárt korábban azt mondta, hogy 2025 áprilisától ezt megszünteti és visszaállítja a 300 ezres (140 millió forint) felső összeghatárt. Ha ez valóban bekövetkezik, akkor az nagy hatással lesz a londoni és a délkelet-angliai ingatlanpiacra Beveridge szerint.

A szakértő elmondta, hogy

a fővárosban az első alkalommal vásárlók 43 százaléka vett 425 ezer fontnál nagyobb értékben lakóingatlant, amíg egész Angliát tekintve csak 9 százalék.

Az adatokból az is kiderül, hogy a jelenlegi tendenciák alapján idén mintegy 76 ezer lakást vásárolnak majd a fővároson kívül a londoniak. Ez ugyan meghaladja a tavalyi 68 050 kiköltözést, de a 2022-es 100 910-es csúcshoz képest alacsonyabb lesz – összegezte a The Guardian.

Egy Londonnyi házat kéne felhúzni a brit lakásválság megoldására

A fejlesztők és a helyi önkormányzatok nem tudnak lépést tartani a beözönlő migránsokkal. A brit lakásválság pedig nem lesz egyedi eset, ha Európa népességnövekedését a tömeges bevándorlás fűti.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.