BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre kevesebbet hezitálunk ingatlanvásárláskor

A tavalyi átlagnál egyelőre több időt töltenek a piacon az ingatlanok, de a forgási sebesség közelít az egy évvel ezelőttihez, a panellakások esetében pedig már meg is haladja. Használt házat a legnehezebb eladni, de ebben a szegmensben is megállt az értékesítési idő növekedése.

Az idei év első nyolc hónapjában a korábbiakhoz hasonlóan a panellakásokat lehetett a leggyorsabban eladni, átlagosan 87 nap alatt, míg a téglalakások sikeres értékesítéséhez 109 napra, a házakéhoz pedig 184 napra volt szükség – derült ki az Otthon Centrum országos összesítéséből.

20240604 Budapest 
BudaBright lakópark  Átadás 
Sajtóbejárás 
Elkészült a Magyar Ingatlanberuházó Zrt. első zöldmezős lakóingatlan-fejlesztése, átadták a BudaBright lakóparkot a III. kerületben.
A projekt épületeinek sajtóbejárása. 

Fotó: Kallus György  LUS  
Világgazdaság  VG
lakáspiac
ingatlan
Egyre rövidebb ideig vannak a lakások az ingatlanpiacon / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A jelenlegi adatok a téglalakások, valamint a házak esetében is magasabbak a tavalyi átlagnál, azonban fontos hangsúlyozni, hogy a második negyedévtől minden szegmensben megállt, a lakások esetében pedig csökkenésnek indult az értékesítési idő – ismertette az ingatlanpiac forgási sebességét összegző, országos felmérés számait Kosztolánczy György vezérigazgató. A panellakások átlagos értékesítési ideje az első nyolc hónapban 87 nap volt, ami 2 nappal kevesebb, mint a 2023-as év átlaga. A második és a harmadik negyedévben 80 nap köré süllyedt a szegmens értékesítési ideje, ami a téli időszakhoz képest bő két héttel rövidebb.

A legjobban a fővárosban pörög a panelpiac, ahol 80 napra, Budán és a belvárosban 75 napra csökkent az értékesítési idő. A hat régióközpont 80 napos értéke a pesti peremkerületekkel megegyező. Pest vármegye 91 napja átlagos. Átlag feletti, 110 napos értékesítési idő a 100 ezer főnél kisebb megyei jogú városokra jellemző, míg az 50 ezer főnél kisebb városokban 120 nappal lehet számolni. A településméret csökkenésével tehát nő az értékesítéshez szükséges idő ebben a szegmensben.

A téglalakások átlagosan 109 napot töltenek a piacon, ami kilenc nappal haladja meg az előző évi átlagértéket.

Ugyanakkor a második és a harmadik negyedéves, 104 napos értékek itt is két héttel alacsonyabbak az első negyedév átlagánál. Az alacsonyabb értékek ennél az ingatlantípusnál is a nagyvárosokban, kiváltképp a fővárosban fordulnak elő. Egyedüliként a budai térségben ment száz alá a piacon töltött napok száma, de a belvárosi kerületek 102 napos értéke is kedvezőbb az átlagnál.

A külső pesti kerületekben, valamint a régióközpontokban 115 nap az irányadó, a 100 ezer főnél kisebb településeken – beleértve az agglomerációt is – átlag feletti, 120-125 napos értékek a jellemzők, míg a településtípusok között csak minimális a különbség.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.