BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vámokat vonhat maga után, ha nincs megállapodás

A britek nem akarnak egy nagy átfogó szerződést, sokkal inkább részterületeken kötnének megállapodást.

Ha nem jönne létre megállapodás az Európai Unió és az Egyesült Királyság új kapcsolatrendszeréről (Brexit), akkor vámok lesznek 2021-től – mondta Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense az M1-en szombaton.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. A távozás pillanatában 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson a megállapodásra a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer szabályairól.

Egyértelműen afelé halad a helyzet, hogy vámok lesznek, az Egyesült Királyság nehezebben fogja elérni az európai egységes piacot, a szolgáltatásokat

– jelentette ki Gálik Zoltán.

Fotó: JOHN THYS / AFP

Rámutatott:

nem történik ugyanakkor akkora katasztrófa, mivel a vámok jelentős bevételt hoznak a brit és az uniós központi költségvetésnek.

A kereskedelem nehezebb lesz, Magyarország az Egyesült Államokkal vagy a fejlett világ országaival például így kereskedik.

A britek nem akarnak egy nagy átfogó – kereskedelmet, szolgáltatást, külpolitikát, biztonságpolitikát egyaránt érintő – szerződést, sokkal inkább részterületeken kötnének megállapodást – jelezte az elemző. Gálik Zoltán kérdésnek nevezte azt is, hogy milyen intézmény felügyelné a megállapodás betartását és milyen retorziókat alkalmazhatna.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.