BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új üzemanyagár: kihirdették a döntést – keddtől változtatnak a kereskedők

Most jelentették be az új üzemanyagárakat. A döntésnek lehet örülni, de bőven vannak arra utaló jelek, hogy konkrét hatása a benzinkutak áraira nem lesz.

Újra csökken az üzemanyagár Magyarországon, de ezt nem lehet készpénznek venni. Az új üzemanyagárról a Holtankoljak.hu számolt be.

HZ1_3423
Új üzemanyagár: kihirdették a döntést – keddtől változtatnak a kereskedők / Fotó: Havran Zoltán

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint a héten kedden, tehát holnap 

tovább csökken a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 2 forinttal.

A gázolaj beszerzési ára viszont ezúttal nem változik. Azonban üzemanyag-drágulásnak továbbra sincs nyoma, így immáron lassan két hónapja tart a kedvező trend a járműtulajdonosok szempontjából. Jelenleg az aktuális átlagárak a következők hazai kutakon:

  • 95-ös benzin – 597 Ft/liter,
  • gázolaj – 600 Ft/liter.

Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, a jellemző árak ettől néhány forinttal eltérhet. Lapunk tapasztalatai szerint a benzint 595 forint, a dízelt 598 forint köré árazzák. Pedig szombattól ennek lejjebb kellett volna csúsznia.

Üzemanyag: új árakat hirdettek meg keddtől – kiszámíthatatlan, mi fog történni

Pénteken ugyanis 3 forintos benzinárcsökkenést jelentettek be a nagykereskedők a benzinnél, ami szombattól lépett életbe. A kiskereskedők viszont ezt az árelőnyt nem adták tovább az autósoknak, hanem maguknál tartották. Így aztán a benzin ára nem közelített az 590 forintos tartomány felé.

Éppen ezért nagy kérdés, hogy a keddtől esedékes 2 forintos mérséklést vajon ezúttal már megkapják-e a fogyasztók.

Összességében januártól mostanáig (hangsúlyozottan nagykereskedelmi szinten) a literenkénti benzinár 38 forinttal, a dízelár pedig 17 forinttal nőtt. Igaz, 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 3 forinttal mérséklődött, a dízelnél viszont már 24 forintos mínusz figyelhető meg.

A 20–40 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás 1000–2000 forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.