BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb felháborodás a Disney háza táján: perelnek a kaliforniai dolgozók

A médiaóriás több ezer kaliforniai dolgozóját helyezte át Floridába egy tervezett projekt miatt, amit pár évvel később töröltek. A Disney munkavállalói most azért mennek perre a céggel, mert semmilyen kártérítést nem kaptak az elhalasztott projekt kapcsán, többen még a házukat is eladták a költözés miatt.

A Disney munkavállalói kártérítést követelnek a cégtől, miután arra kényszerítették őket, hogy költözzenek az ország másik részébe egy később elkaszált projekt miatt. Egyes dolgozók csoportos keresetet nyújtottak be, melyben azt állítják, hogy a médiaóriás félrevezette őket, amikor 2021-ben bejelentette, hogy új, egymilliárd dolláros (372 ezermilliárd forint) kampuszt nyit a floridai vidámpark dolgozóinak. A cég körülbelül 2000 kaliforniai munkavállalót kötelezett arra, hogy költözzenek vagy mondjanak fel, de kevesebb mint két év múlva visszavonta a döntést.

Disney
Újabb felháborodás a Disney háza táján: perelnek a kaliforniai dolgozók / Fotó: Konstantin Yolshin

A kereset szerint a dolgozók a Disney állításaira alapozva jelentős költözési költségeket vállaltak: eladták családi otthonaikat és újakat vettek. „Ezek az emberek nagyon frusztráltak a helyzetük miatt” – mondta Jason Lohr, a dolgozók jogi képviselője. A pert Maria de la Cruz, terméktervezési alelnök és George Fong, a terméktervezés kreatív igazgatója indította – írja a BBC.

A Disney 2023-ban változtatta meg véleményét a Lake Nona kampusszal kapcsolatban, 

miután Bob Iger visszatért a vállalat élére és jelentős költségcsökkentési intézkedéseket vezetett be. A projekt változtatása egybeesett a Disney és Ron DeSantis floridai kormányzó közötti konfliktussal, valamint az amerikai ingatlanpiacon bekövetkezett jelentős ár- és jelzáloghitel-növekedéssel, ami miatt az amerikaiak egyre vonakodóbbak a munka miatti költözéstől.

Disney vs. DeSantis: vége a két éve húzódó viaskodásnak

Kétéves pereskedés után végre megegyezett a Disney és Florida kormányzója, Ron DeSantis . A Közép-floridai Turisztikai Felügyeleti Körzet igazgatóságán DeSantis küldöttsége jóváhagyta a rendezési megállapodást, amivel véget ért a majdnem két évig tartó pereskedés a vállalatóriással. A viszályt az váltotta ki, hogy a nyíltan woke-ellenes kormányzó állami irányítás alá vont a Disney Worldnek otthont adó „állam az államban” különleges körzet jogköreit, miután a cég 2022-ben olyan változtatásokat vezetett be, mint hogy a személyzet tagjai nem üdvözölhetik a vendégeket hagyományos módon („hölgyek és urak” helyett „helló, mindenki”), és a nemük szerinti megszólítást mellőzniük kell.

A kereset szerint a Disney eredeti tervei miatt az ingatlanárak megemelkedtek a környéken, majd csökkentek a projekt lemondása után. A Disney egyes dolgozói inkább felmondtak, mintsem hogy költözzenek; mások vártak, különösen miután a cég közölte, hogy a projektet elhalasztják. 

Körülbelül 250 ember azonban elfogadta az eredeti ütemterv szerinti áthelyezést, 

és jelentős anyagi és személyes áldozatokat hozott emiatt. Az egyik dolgozó eladta gyermekkori otthonát, hogy Floridába költözzön és Kaliforniába való visszatérése óta egy kisebb házban él. A kereset szerint a Disney nem kárpótolta megfelelően az elszenvedett és várható károkért.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.