BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szinte már rá sem lehet ismerni Nápoly külvárosára

A dél olasz városban lebontották a szervezett bűnözés felhőkarcolóit.

Eltűntek Nápolyban a camorra bűnszervezet jelképeinek számító külvárosi lakótelepi tornyok. Az utolsó épület lebontását szerdán fejezték be.

Fotó: MANUEL DORATI / Controluce / Controluce via AFP

Robbantás helyett markológépekkel végezték az alakja miatt Zöld Vitorlának nevezett hatalmas épület lebontását. Több mint ötvenezer köbméter betont bontottak le emeletről emeletre. A februárban megkezdett munkát az utóbbi hónapokban a koronavírus-járvány lassította.

A Nápoly szegényebb külvárosi negyedeként ismert Scampia városrészben 1962 és 1975 között építették a hét épülettömböt, amelyben több ezren laktak.

Az akkori építészeti irányzat szerint a nagy méretű épületek az urbanizációt hirdették, egy kisebb várost képezve a nagyváros peremén. A széles alapzatú és felfele keskenyedő épületek azonban a helyi bűnözés jelképeivé váltak: zegzugos rendszerük, folyosóhálózatuk és az ott élők összetartása lezárt erődrendszerré alakította a lakótelepet, amely a hatóságok számára is megközelíthetetlenné vált.

Fotó: MANUEL DORATI / Controluce / Controluce via AFP

Az épületegyüttes a nápolyi kábítószer-kereskedelem egyik elosztó központja lett, búvóhely a körözött bűnözők számára, és a tornyok tetejéről a környező területet is ellenőrizni lehetett.

A Le Vele-ben játszódott Roberto Saviano írónak a camorra életét bemutató, Gomorra című regénye, majd az ebből készült filmsorozat is.

Az épületek bontása 1997-ben kezdődött az első lakótoronnyal.

A hétből egyetlen épületet hagytak meg, amelyet közigazgatási-szolgáltatási központtá alakítanak át. Nyolcszáz családot költöztettek más lakóhelyre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.