BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Uniós oltalmat kapott a szegedi halászlé egyik fontos alapanyaga

A filézett szegedi tükörponty 2011 óta viseli a „Hagyományok-Ízek-Régiók” védjegyet, rendkívül kedvelt a vendéglátók és a fogyasztók körében, és elengedhetetlen alapanyaga a híres szegedi halászlének.

Az Európai Bizottság szeptember 8-án kihirdetett rendeletével a „Szegedi tükörponty” védett elnevezés lett az EU-ban. Ez a korábban már bejegyzett „Szilvásváradi pisztráng”, „Akasztói szikiponty” és „Balatoni hal” után a negyedik magyar édesvízihal-elnevezés, amely uniós oltalmat nyert, hozzájárulva a halfogyasztás népszerűsítéséhez — írja a kormany.hu

A „Szegedi tükörponty” oltalom alatt álló földrajzi jelzés a szegedi tükrös ponty államilag elismert pontyfajtából tenyésztett élő halra, illetve annak húsára vonatkozik. Tenyészterülete Szeged városától északra található Fehér-tóra mint a Dél-Alföld természetes vízgyűjtő medencéjére épülő 2000 hektár területű, 141 tóból álló összefüggő halastórendszer.

Fotó: Kressl - Wikimedia Commons CC-BY

A „Szegedi tükörponty” hasi oldala sárga, pikkelyzete hátsoros tükrös. A húsa vöröses színű, omlós, magas fehérjetartalmú, zsírszegény és ízletes. Ezek a sajátos tulajdonságok az egyedileg kitenyésztett tájfajtának, a környezeti adottságoknak és a szikes termőhelyhez igazított tartási körülményeknek köszönhetők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.