Átfogó útmutatót készített az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a közétkeztetési ágazat szereplőinek a közbeszerzési előírások eredményes teljesítésének támogatása érdekében. Az irányadó dokumentum az új hazai szabályozás megfelelő értelmezését és alkalmazását segíti. A legfontosabb változás, hogy
2022-től a szolgáltatásban legalább 60, 2023-tól pedig legalább 80 százalékos arányt kell kitenniük a közétkeztetési rövid ellátási láncban, illetőleg helyi előállítóktól beszerzett élelmiszereknek
– juttatták el közleményükben.
Az új szabályozás kettős célja egyértelműen pozitív: egyfelől hozzájárul ahhoz, hogy
a közétkeztetésben jó minőségű, hazai élelmiszerekből, alapanyagokból előállított ételek kerüljenek a fogyasztók asztalára,
másrészt pedig a hazai élelmiszeripart, előállítókat, termelőket is segíti termékeik biztosabb és kiszámíthatóbb értékesítésében.
A rendelet megjelenése óta folyamatos az egyeztetés a közétkeztetési szektor szereplőivel: közétkeztetőket tömörítő szervezetek, piacszervező szervezetek, termelők
között annak érdekében, hogy minél több hazai vállalkozás tudjon élni az új szabályozás nyújtotta előnyös lehetőségekkel. Ezt a tendenciát erősíti az Agrárminisztérium és a Nébih most elkészült átfogó útmutatója is, amelynek fő célja, hogy segítse mind a rendelet szerinti ajánlatkérőket, mind pedig az ajánlattevőket a szabályozás megfelelő értelmezésében és alkalmazásában.
A könnyebb eligazodás érdekében az útmutató áttekinti és tisztázza az új jogszabályban nevesített alapfogalmakat, valamint ismerteti a reformtörekvések illeszkedését a Minőségvezérelt közétkeztetés program alapelveihez. Mindenekelőtt azonban a rendeletben előírt arányok és eljárásmódok értelmezéséhez nyújt hasznos, gyakorlatias támpontokat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.