BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oroszország a sarkvidéken is kihívást jelent a NATO számára

A szervezet főtitkára, Jens Stoltenberg Kanadában beszélt erről. Az amerikaik ugyanakkor különleges sarkvidéki nagykövetet neveztek ki, hogy ezzel is jelezzék: odafigyelnek.

Oroszország képességei az Északi-sark közelében stratégiai kihívást támasztanak a NATO-val szemben, ezért szükség van a szövetség erőteljes jelenlétére a régióban – közölte a Reuters szerint kanadai látogatása alatt pénteken Jens Stoltenberg NATO főtitkár.

Russia.,Samara.,February,25,,2017.,Russian,Troops,During,Winter,War
Fotó: Shutterstock

A növekvő orosz katonai jelenlét és a szaporodó bázisok, valamint az egyre újabb fegyverrendszerek megjelenése csak tovább növeli az északi térség jelentőségét Kanada és a szövetség számára Stoltenberg szerint.

A NATO főtitkárt fogadó kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau pedig arról beszélt, hogy az elmúlt hónapokban  megváltozott geopolitikai helyzet miatt nőtt Oroszország megértésének fontossága is, ezért időszerű, hogy a kanadai-amerikai védelmi szervezeten, a NORAD-on keresztül szerzett információkat megosszák a szövetséggel.

A NATO alig pár nappal az Ukrajnával szembeni orosz támadást követően tartott hadgyakorlatot, ami a sarkvidéki hadviselést is érintette Norvégiában. Oroszország nem élt a lehetőséggel, hogy megfigyelőket küldjön az eseményre.

A látogatás és a kommentárok egybeestek egy szimbolikus amerikai lépéssel, amellyel Washington jelezte: az eddigieknél is erősebben szemmel kívánja tartani a térséget. A külügyminisztérium közleményben jelentette be, hogy a kormányzat különleges nagykövetet kíván kinevezni, akinek a dolga a sarkvidéki régiók lakosaival és intézményeivel való kapcsolattartás lesz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.