Az Amerikai Egyesült Államokban élő biológusnak, a Pennsylvaniai Egyetem kutatóprofesszorának – akinek az elmúlt több mint 30 évben az állt kutatásainak középpontjában, hogy az mRNS-t klinikailag alkalmazható terápiás molekulává alakítsa – a Semmelweis Egyetem rektora adta át csütörtökön a kitüntetést.

KARIKÓ Katalin
Fotó: Rosta Tibor / MTI

Merkely Béla köszöntőjében úgy fogalmazott: Karikó Katalin példát mutatott mindenkinek

felfedezésével pedig emberek millióinak az életét menthette meg,

és neki köszönhető az is, hogy ma már egy biztonságosabb világban élhetünk, hiszen van fegyverünk a koronavírus ellen. Felfedezése nélkül nem sikerült volna ilyen hatékonysággal leküzdeni a Covid–19-járványt, és jóval több áldozatot követelt volna a pandémia – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy Karikó Katalin méltón csatlakozik a Semmelweis Budapest Award eddigi kitüntetettjeihez, köztük Roska Botond neurobiológushoz és Gloviczki Péter érsebészhez.

A díj átadását követő előadásában sokszorosan kitüntetett Karikó Katalin áttekintést adott az mRNS-technológiáról, annak 1961-es felfedezésétől egészen az mRNS-alapú, koronavírus elleni vakcináig. Az előadása után újságíróknak is nyilatkozott a világhírű professzor, aki elmondta, nem szakadt el teljesen korábbi munkahelyétől, a BioNTech-től. Az alelnöki posztról valóban leköszönt, ám a munkacsoportjával még mindig kapcsolatban van. A cégvezetésből való távozását azzal magyarázta, több időre van szüksége ahhoz, hogy lépést tudjon tartani a tudománnyal – fogalmazott a tudós, aki arról is beszélt, hogy daganatos megbetegedések kezelésére úgyszintén vizsgálják az mRNS-technológiát.

A Semmelweis Budapest Awardot az egyetem szenátusa 2009-ben alapította. A kitüntetést olyan természettudományos területen dolgozó, világszerte elismert eredményeket elérő tudósoknak ítéli oda az intézmény, akiknek munkássága új utat mutat és az emberiség fejlődését szolgálja.