BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A rendőrségi vizsgálatok vége előtt elkezdődik az M1-es tömegbaleset károsultjainak kártalanítása

A magyar biztosítók már tíz éve megállapodtak egy különleges eljárásrend bevezetéséről arra az esetre, ha olyan tömegszerencsétlenség következik be, mint a szombati katasztrófa az M1-es autópályán – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) közleményben tudatta, hogy a sajtóban elterjedt hírekkel ellentétben a hazai biztosítók gyorsan fognak reagálni a szombati M1-es autópályán történt tömegbalesetre.

Herceghalom, 2023. március 11.Összeroncsolódott gépjárművek az M1-es autópályánál Herceghalomnál, ahol öt kamion és 37 autó ütközött össze, mindkét irányban lezárták az autópályát 2023. március 11-én. A balesetben érintett öt kamion és 37 személygépkocsi közül 19 jármű kiégett, és összesen 26 ember sérült meg. Közülük hatan életveszélyesen, heten pedig súlyosan sérültek
Fotó: Lakatos Péter / MTI

A magyar biztosítók már tíz éve megállapodtak egy eljárásrendben, amelyet a mostani szerencsétlenségek esetére vezetnek be. A Mabisz hétfőn közölte, hogy aktiválták a speciális kárrendezési szabályokat, ami azt jelenti, hogy

a biztosítók nem várják meg a hivatalos rendőrségi vizsgálatok végét, illetve a felelősség kérdésének tisztázását, hanem az ügyfelek érdekében megkezdik a kártalanítást.

A közleményben tudatták, hogy a tömegbalesetben érintettek a kárigényüket a saját gépjárműveik biztosítóinál vagy a Magyar Biztosítók Szövetségénél jelenthetik be.

Az ütközés pillanata: közzétette a rendőrség az M1-es tömegbalesetről készült felvételt – megrázó videó

A balesetben egy ember meghalt és többtucatnyian megsérültek. Az ütközés pillanatát is videóra vették.

A közlemény szerint ez egy speciális eljárás, amely eltér az általános ügyrendtől. Erről a Magyarországon működő biztosítók külön állapodtak meg. Mivel a kárrendezést a biztosítók a rendőrségi vizsgálatok lezárása előtt megkezdik, így a jogcím nélküli előlegek kifizetésének gyorsasága attól függ, hogy a rendőrség milyen gyorsan küldi meg a szükséges dokumentumokat a biztosítóknak.

A Mabisz felhívta a figyelmet, hogy a tömeges kár rendezésének szabályozása szerint, 

ha a lezáruló vizsgálatok eredményeként jogerős határozat állapítja meg a kárért való teljes vagy részbeni felelősséget, utólagos elszámolás válhat szükségessé. 

A szövetség külön kifejtette, hogy a mostani különleges eljárásrend alkalmazására eddig nem volt példa, mivel Magyarországon a szombatihoz hasonló katasztrófák ritkák a közúti közlekedés történetében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.