Közélet

Stoltenberg: a NATO segíti Ukrajnát az Oroszországgal vívott háborúban

Ha Törökország és a Magyarország is mihamarabb ratifikálja a Finnország és Svédország csatlakozásáról szóló egyezményt, ez lehet a leggyorsabban végbemenő csatlakozási folyamat a katonai szövetség történetében.

A NATO-bővítés folyamatának befejezése kiemelten fontos a katonai szövetség számára; Finnország és Svédország meghívása a szövetség tagjai közé azt üzeni, hogy 

a szerint minden nemzetnek joga van megválasztania, milyen úton kíván haladni 

– jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben, Bajram Begaj albán államfővel tartott sajtótájékoztatóján kedden.

Begaj-Stoltenberg joint press conference in Brussels
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.
Fotó: AFP

Stoltenberg reményét fejezte ki, hogy a többi 28 tagországhoz hasonlóan Törökország és a Magyarország is mihamarabb ratifikálja a csatlakozásról szóló egyezményt

Ezzel kapcsolatban közölte, nemrégiben megegyezett Recep Tayyip Erdogan török elnökkel arról, hogy a hét második felében folytatják a bővítés kérdésével foglalkozó megbeszélésüket Brüsszelben.

Üdvözölte a kedden Svédországba látogató magyar delegáció nyilatkozatát, amely szerint a magyar Országgyűlés hamarosan ratifikálhatja az ország csatlakozási dokumentumát.

Kijelentette továbbá: a katonai szövetség segíti Ukrajnát az Oroszországgal vívott háborúban azzal, hogy ellátja mindennel, amire a megtámadott országnak szüksége van a győzelemhez.

A NATO-főtitkár végezetül fontosnak nevezte a Belgrád és Pristina viszonyának rendezését célzó párbeszéd múlt héten elért eredményét, mely szerint megegyezés született a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolatok helyreállítását célzó, uniós javaslatra született megállapodásról. Ezzel kapcsolatban kijelentette: történelmi lehetőségünk van arra, hogy tartós békét teremtsünk a régióban. 

Novák Katalin: indokolt a svédek és a finnek NATO-csatlakozása

A magyar kormánypártok delegációkat küldenek a NATO-hoz csatlakozni akaró országokba.

Az albán államfő, Bajram Begaj a sajtótájékoztatón kijelentette: Koszovó tizenöt éve független állam, amely keményen dolgozik a jogállamiság megteremtésén, majd úgy fogalmazott: „Teljes mértékben támogatjuk Koszovó útját a nemzetközi és regionális szervezetekben való tagsága felé, amihez természetesen hozzátartozik a NATO-tagság is.”

Az albán elnök kijelentette: a NATO-nak kötelessége terjeszkedni. 

Albánia volt az egyik első ország, amelyik ratifikálta Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról szóló megállapodásokat. 

– mondta. Albánia minden feltételt teljesíteni fog ahhoz, hogy az tagjává váljon – tette hozzá Bajram Begaj. 

 

Svédország Finnország NATO
Kapcsolódó cikkek