Több afgán tartományban elszaporodtak a sáskák, ami óriási aggodalomra ad okot, mert a kártevők megtizedelhetik a búzatermést – figyelmeztetett az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

An,Image,Of,Grasshoppers,.,Macro,Grasshopper
Fotó: CPM Photo

Afganisztán harmincnégy tartományából legalább nyolcat sújt a marokkói sáska okozta probléma

– áll a FAO legfrissebb közleményében. 

A hatóságok tisztában vannak a fenyegetéssel, és igyekeznek ellátni a fertőzött területeket a szükséges növényvédő szerekkel

– mondta a kabuli mezőgazdasági minisztérium szóvivője.

A veszélyeztetett tartományokban azon dolgoznak, hogy még a kifejlett állapot elérése előtt kiirtsák a sáskákat, és megakadályozzák a termés pusztulását.

A FAO szerint az idei afganisztáni sáskajárásban legrosszabb esetben akár a teljes búzatermés negyede is megsemmisülhet, s ezzel 280–480 millió dolláros veszteség keletkezne.

A szervezet azonnali pénzügyi hozzájárulást kért a sáskák elleni küzdelemre, valamint a peterakó helyeik nyomon követésére és feltérképezésére irányuló helyszíni erőfeszítésekre. Az afganisztáni mezőgazdaság helyzetét a sáskákon kívül immár három éve aszály nehezíti. Az ENSZ szerint az országban 24 millió afgán szorul humanitárius segítségre. Ellátásukhoz a világszervezetnek 4,62 milliárd dollárra lenne szüksége.