BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Josep Borrell: „A Wagner fegyveres csoport lázadása belügy”

Az orosz helyzet összetettsége és kiszámíthatatlansága miatt az EU-nak továbbra is ébernek kell maradnia.

A hét végi oroszországi eseményeket, a meghiúsult fegyveres felkelést követően a helyzet továbbra is összetett és kiszámíthatatlan, az Európai Unió továbbra is éber marad, és Brüsszel szoros koordinációt folytat a 27 uniós tagállammal és a szomszédos országokkal – jelentette ki Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő Luxembourgban hétfőn, az EU-tagállamok külügyminisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatón.

Fotó: Simon Wohlfart / AFP

Véleménye szerint ezek az események arra engednek következtetni, hogy az orosz állam és Vlagyimir Putyin elnök személyes hitelessége gyengülőben van. Mint mondta, a helyzet új kockázatokat vetít előre: a politikai instabilitást egy nukleáris nagyhatalom területén.

A főképviselő kijelentette: a Wagner fegyveres csoport lázadása belügy, amihez az EU-nak nincs köze. 

Nem akarunk okot adni az orosz közvéleménynek arra, hogy azt higgye, bármilyen módon érintettek vagyunk

– hívta fel a figyelmet.

Borrell hangsúlyozta: Ukrajnát továbbra is támogatni kell, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy folytassa az orosz csapatok visszaszorítását. Ennek érdekében az EU megduplázza az országnak nyújtott hadifelszerelést és képzést – erősítette meg. 

Közölte azt is, hogy a külügyminiszterek hétfőn elfogadták az európai békefenntartási mechanizmushoz szükséges 3,5 milliárd eurós kiegészítést, ugyanakkor hangsúlyozta: ez a támogatás nemcsak Ukrajnának szól, hanem mások mellett az afrikai vagy a nyugat-balkáni békefenntartó tevékenységeket is megerősíti. Hozzátette, hogy az uniós katonai misszió már 24 ezer ukrán katonát képzett ki, az év végére a számuk elérik a 30 ezret.

Sajnálatát fejezte ki továbbá amiatt, hogy Magyarország nem hagyta jóvá az ukrajnai fegyverszállításokra szánt újabb 500 milliós részlet kifizetését, egyebek között amiatt, hogy Ukrajna nem távolítja el a háborús szponzorok listájáról az OTP-t.

Továbbra is együtt fogunk működni Magyarországgal és Ukrajnával, hogy lássuk, hogyan találhatunk megoldást ennek a nagyon sajnálatos helyzetnek a feloldására

–  tette hozzá a főképviselő.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.