BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kihasználják az ukránok az oroszok soraiban keletkezett zavart: kilométereket nyomultak előre a keleti fronton

A keleti és a déli fronton is sikereket érnek el az ukránok a brit védelmi minisztérium információi szerint. Az ukrán védelmi miniszter helyettese azt állította, hogy az ellentámadás kezdete óta csak a keleti fronton 130 négyzetkilométernyi területet szabadítottak fel az orosz befolyás alól.

A brit védelmi minisztérium június 26-i jelentése szerint az ukrán erők sikeresen előrenyomulnak Bahmut északi és déli részén. A tárca a legfrissebb hírszerzési információi szerint Oroszországnak nincs elég tartaléka ahhoz, hogy feltartsa a szárazföldön az ukrán offenzívát.

Fotó: Genya Savilov / AFP

A minisztérium azt közölte, hogy Bahmuttól a Dnyipro folyó keleti partjáig az ukrán csapatok kerülhetnek fölénybe – írta a Kyiv Independent. Az ukrán védelmiminiszter-helyettes, Hanna Maljar szintén ukrán sikerekről számolt be.

A múlt hét végén az ukrán csapatok ellentámadásba kezdtek Orihovo-Vasylvika, Bahmut, Bohdanivka, Yahidne, Klishchiivka és Kurdiumvka térségében 

– közölte Maljar. Hozzátette: az ukrán hadsereg 1-2 kilométert jutott előre több fronton is.

Maliar szerint az elmúlt héten az orosz erők folytatták a támadó akciókat Lyman, Bahmut, Avdiivka és Marinka felé Donyeck megyében.

Az ellenség megpróbálta kiszorítani csapatainkat az elfoglalt állásokból, de nem járt sikerrel 

– mondta a helyettes miniszter. Arról is beszélt, hogy az ukrán erők 17 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza az elmúlt egy hétben, illetve hogy az ellentámadás kezdete óta 130 négyzetkilométer területet szabadítottak fel csak a keleti frontnál.

Zelenszkij: a háború visszatért a kiindulópontjához

Az ukrán elnök szerint minél tovább tart az orosz agresszió, annál nagyobb károkat okoz magának Oroszországnak. Volodimir Zelenszkij továbbra is aggódik a zaporizzsjai atomerőműnél kialakult helyzet miatt.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka a Telegramon közölte, hogy az ukrán erők megtisztították a donyecki régióban lévő Sziverszkij Donec – Donbasz elnevezésű csatorna nyugati partján létesített orosz hídfőállást az ellenséges katonáktól. A parancsnok egy videófelvételt is közzétett a 3. különálló ukrán rohamdandár 1-es gépesített zászlóaljának 1-es századáról, amely legyőzte az orosz 57. gárda gépesített lövészdandárjának harmadik zászlóalját.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.