BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kivonultak Rosztovból a Wagner erői

A Rosztovból való kivonulással a Wagner magánhadsereg zsoldosai és az orosz hadsereg közötti konfliktus közvetlen fegyveres konfrontáció nélkül megoldódott – erősítették meg különböző orosz forrásokból.

Elhagyta Rosztov-na-Donu várost a Wagner katonai magánvállalat harcosainak és hadfelszerelésének konvoja vasárnapra virradóra – közölte Vaszilij Golubev, Rosztov megye kormányzója Telegram-csatornáján.

Wagner claims taking control of Russian southern military district in Rostov-Na-Don
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Golubev közlése szerint a konvoj a Wagner táborai felé vette az irányt.

A kormányzó köszönetet mondott mindazoknak, akik a rendkívüli körülmények között biztosították a létfontosságú rendszerek összehangolt működését a régióban. Rosztov megye rendkívüli helyzetekért felelős minisztériumi részlege közölte, hogy a régió összes útján feloldották a forgalmi korlátozásokat.

Apti Alalaudinov, a Csecsenföldön létrehozott Ahmat különleges alegység parancsnoka a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek elmondta, hogy a fegyveres lázadás elfojtására Rosztovba küldött harcosai visszatértek a „különleges hadművelet” övezetébe, Ukrajnába.

Ramzan Kadirov csecsen vezető pedig szintén Telegram-csatornáján közölte, hogy 

Rosztovban a konfliktus közvetlen konfrontáció nélkül megoldódott, és amíg az Ahmat katonái a városban várták a parancsot, állásaikat a fronton a tartalék csoportok sikeresen védték meg.

Alekszandr Guszev, Voronyezs megye kormányzója eközben a VK közösségi portálon közölte, hogy a Wagner rendezetten és incidensek nélkül fejezi be a kivonulást az általa irányított régióból. Ígérte, hogy a helyzet megoldódása után feloldja a korlátozásokat, és közli, miként számolják fel és ellentételezik a keletkezett károkat.

Az Avtodor orosz állami infrastruktúra- és autópálya-szolgáltató vállalat vasárnap reggel közölte, hogy noha a Wagner-csoportot alapító Jevgenyij Prigozsin lázadása miatt bevezetett forgalmi korlátozásokat az M-4-es Don autópályán már feloldották, a korlátozások a Tula és Moszkva megyei szakaszon még megmaradtak.

Lipeck megyében, ahol több utat munkagépekkel rongáltak meg szándékosan a zsoldosok haladásának akadályozására, és amelyet már időközben elhagytak a magánhadsereg katonái, a helyi kormányzó sajtószolgálata hétfőre vállalta a burkolat megjavítását.

Prigozsin zsoldosparancsnok szombat este rendelte vissza embereit, akik, mint mondta, 200 kilométerre közelítették meg Moszkvát. A Wagner szombatra virradóra ellenőrzése alá vonta Rosztov-na-Donu várost azt követően, hogy a csoport alapítója a magánhadsereg táborai elleni csapással vádolta az orosz védelmi minisztériumot.

Közölte: 

25 ezer embere indult el, hogy tisztázza az ügyet.

A Wagner-alapító állítását a tárca valótlannak nevezte, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig hátbatámadásnak minősítette a lázadást, és kilátásba helyezte az elfojtását. Prigozsinnal végül Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök állapodott meg, miután a Kreml szerint előzetesen Vlagyimir Putyinnal egyeztetett.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szombat éjjel közölte, hogy Prigozsin Fehéroroszországba távozhat, a hazaárulás vádját ejtik ellene, 

és nem éri bántódás sem őt, sem a fegyvereseit, tekintettel a háborúban szerzett érdemeikre.

Mint mondta, a Wagnernek a táborokba visszatérő egységei és azok, amelyek nem vettek rész a zendülésben, szerződést köthetnek az orosz védelmi minisztériummal.

Szergej Sojgu védelmi miniszter június közepén adta parancsba, hogy az ukrajnai háborúban az orosz oldalon harcoló „önkéntes alakulatoknak” – Moszkvában több mint 40 ilyenről tudnak – július 1-jéig szerződést kell kötniük az általa vezetett tárcával.

Prigozsin korábban nyilvánosan megtagadta, hogy az általa sokszor élesen bírált Sojguval megállapodást írjon alá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.