Elismerte érintettségét a Mauin pusztító bozóttüzek keletkezésében az állam elektromos szolgáltatója, de a cég szerint a felelősség a tűzoltóságot terheli a lángok tovaterjedéséért – közölte a távirati iroda. A tűzvészben legkevesebb 115 ember halt meg. Hawaii áramszolgáltatója kijelentette: 

úgy tűnik, az első tüzeket az erős szélben leszakadó villanyvezetékek okozták, amelyek lángra lobbantották a száraz aljnövényzetet.

A tüzet vélhetően a szigetelés nélküli, elavult villanyvezetékek okozták.
Fotó: AFP

A cég állítása szerint a tűzoltóság hibázott, amikor az első bozóttüzet megszűntnek nyilvánította, és elvonult a térségből, miközben egy másik helyen újra felcsaptak a lángok, és azok okozták az Egyesült Államok elmúlt száz évének legsúlyosabb erdőtüzét.

Az elektromos szolgáltató (Hawaiian Electric Company) ellen Maui megye már pert indított, és a cég tömeges kártérítési eljárások elé is néz,

amiért a vezetékek leszakadásának veszélyével járó szélviharban nem áramtalanította a hálózatot a bozóttüzek elkerülése érdekében. A cég szerint az ellene indított perek tényszerűen és jogilag is felelőtlenek, állítása szerint a második, pusztítónak bizonyuló tűz keletkezése idején már nem volt feszültség alatt a hálózat.

Szombaton megjelent sajtóértesülések arról szóltak, hogy a tüzet a szigetelés nélküli, elavult villanyvezetékek okozták Mauin. Szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy az áramhálózat mintegy 60 ezer oszlopának többségét az 1960-as évek idején érvényben lévő szabályok szerint állították, miközben a mai előírások szerint az óránkénti 105 mérföldes (mintegy 170 kilométeres) szélsebességet is ki kell bírniuk. Megszólaló illetékesek szerint az oszlopok 60-70 mérföldes szélsebességnek sem voltak képesek ellenállni. 

A Lahaina városát, annak mintegy 2200 épületét elpusztító tűznek hivatalosan 115 áldozatát találták meg, de a hét végén még több száz ember szerepelt az eltűntek listáján, és félő, hogy sokak maradványai soha nem kerülnek elő. A kutatóegységek három héttel a tűzvész után is próbálnak áldozatokat találni, és a hatóságok az eltűntek DNS-mintái alapján dolgoznak a megtalált maradványok azonosításán.

Magyar áldozatról nem tudni, a konzulátus segít az ott rekedt honfitársainknak.

Maui erdőtüzek: lemondott a vészhelyzetkezelő ügynökség vezetője, miután nem szólaltak meg a szirénák

Az áldozatok száma 111-re emelkedett, de még folytatják a kutatást.