BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Japan's Prime Minister Fumio Kishida speaks during a news conference after attending the G20 summit, in New Delhi on September 10, 2023. (Photo by Tauseef MUSTAFA / AFP)

Lemondott a teljes japán kormány

Kisida Fumio miniszterelnök marad, öt nőt választott kabinetjébe. A kormányfő 19 miniszterből 11-et lecserélt.

Teljes sorcserére került sor a japán kormányban. Kisida Fumio japán miniszterelnök szerdán átalakította kabinetjét, és a felkelő nap országában rekordszámúnak számító öt nőt nevezett ki miniszterré. A lépés célja, hogy megfordítsa a kormány népszerűségének folyamatos visszaesését. Kisida abban bízik, hogy az átalakítás új lendületet ad kormányának, egyúttal megnyitja az utat Liberális Demokrata Pártja számára, hogy győztesen kerüljön ki a következő képviselőházi választásokból, és megerősítse párton belüli pozícióját a jövő évi pártelnöki választás előtt – számolt be a Kyodo News.

Japan's Prime Minister Fumio Kishida speaks during a news conference after attending the G20 summit, in New Delhi on September 10, 2023. (Photo by Tauseef MUSTAFA / AFP)
Kisida Fumio miniszterelnök a posztján.
Fotó: AFP

Kisida Fumio nemcsak hogy új kormányt alakított, hanem szinte teljes sorcserét jelentett be. A 19 miniszter közül 11 új tárcavezető van, de azért néhány kulcsfontosságú tagot megtartott a stabilitás érdekében.

A külügyminisztérium élére Joko Kamikava volt igazságügyi minisztert, veterán női törvényhozót nevezte ki. Sunicsi Szuzuki pénzügyminiszter, Hirokazu Matsuno kabinetfőtitkár és Jaszutosi Niszimura ipari miniszter maradt a pozíciójában.

Az átszervezésre azért került sor, mert az eddigi Kisida-kabinet támogatottsága folyamatosan csökkent,

amit részben a My Number nemzeti azonosító kártyarendszerrel kapcsolatos problémák okoztak, részben pedig a közvélemény frusztrációjának tudható be, amelyet a béremelések elmaradása miatti áremelkedés idézett elő.

A kormányban helyet kapót Matsuno, Nishimura és Hagiuda kulcsemberei a legnagyobb, párton belüli konzervatív csoportnak, amelyet korábban Abe Sindzó volt miniszterelnök, Japán leghosszabb ideig hivatalban lévő kormányfője vezetett, akit tavaly egy kampányrendezvény után halálos lövés ért.

japan kormany
Fotó: MTI/EPA

Kisida nem először váltja le kvázi a teljes csapatát. Korábban a kormánypárt vezetésében is jelentős változásokat eszközölt, csupán négy fontos embert tartott meg.

A jelenlegi kabinet-átalakítás nem titkolt célja az sem, hogy felfrissítse az egyébként férfi politikusok által dominált vezetői posztról alkotott képet.

Az átszervezést követően a kormányfő elsősorban gazdasági lépéseken fog dolgozni az áremelkedések megfékezése érdekében, és mérlegelni fogja azt is, hogyan finanszírozzák a kabinet zászlóshajójának számító gyermeknevelési politikáját, valamint napirendre kerülnek a fukusimai atomerőműből származó kezelt radioaktív víz kibocsátásával kapcsolatos kérdésekkel.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.