Közélet

Prigozsin hagyatéka: elindult az eljárás, már osztozkodnak a Wagner-vezér felfoghatatlan vagyonán

Plázák, hotelek, csokoládémúzeum és rubelmilliárdok, mind-mind Prigozsin öröksége. A hagyatéki eljárás elindult, kérdés, kik kaparintják meg a vagyont.

Szentpéterváron megindították Prigozsin vagyonának öröklési eljárását – írta meg az orosz média az alapján, hogy az örökösödési ügyek nyilvántartásába felkerült Jevgenyij Viktorovics Prigozsin neve. 

Putyin és Prigozsin: megkezdődött a néhai Wagner-vezér vagyonának a felosztása. Fotó: AFP

A nála feltüntetett halál időpontja ugyanaz, mint amikor a Wagner zsoldoshadsereg alapítójának a magángépe lezuhant Oroszországban, augusztus 23-a. Ugyanez a dátum szerepel a sírján is. Így bár papíron elképzelhető, hogy csupán névhasonlóságról van szó, annak azonban már igen kicsi a valószínűsége – még a 150 milliós lélekszámú Oroszországban is –, hogy két ugyanolyan nevű ember egy napon hal meg. Az ügyet a szentpétervári közjegyzői kamara tagja, Anatolij Akulenko nyitotta meg.

Mekkora vagyona volt Prigozsinak?

Prigozsin egyik cége, a Concord egy másik társaságon, a Voentorgon keresztül 16 éven át szállított élelmiszert az orosz haderőnek. A Fontanka orosz lap számításai szerint ez idő alatt összesen 1500 milliárd rubel – egy orosz rubel nagyjából 4 forintnak felel meg – bevételre tettek szert a cégek. A profit 10 százalékos marzzsal számítva elérte a 147 milliárd rubelt. Más kérdés, hogy ez a nyereség a Wagner fenntartására ment el. De néhai zsoldosvezérnek nem csak pénze volt, hanem valóságos cégbirodalma is. A teljesség igénye nélkül birtokolt

  • egy Megaline LLC nevű, katonai táborok építésére szakosodott vállalkozást, amelyet több milliárd rubel értékben foglalkoztatott az orosz védelmi minisztérium.
  • A már említett Concord Management and Consulting LLC készételeket gyártott, de ezen keresztül tulajdonolt egy moszkvai hajóéttermet is. 
  • A Retail JSC nevű cég, amelyet a felesége vezetett, egy hatalmas pláza tulajdonosa, amelynek a tetején Wagner központ működött.
  • Az Aurum filmstúdióban 49 százalékos résszel bírt.
  • Az övé volt az Eliseev Merchants Store LLC, amelyen keresztül egy kiterjedt bevásárlóközpont és egy csokoládé múzeum volt a nevén.
  • A Hotelservice LLC is családi vállalat, amely szállodákat üzemeltet, de pláza és lakókomplexumok is ide tartoztak.
  • Prigozsin széles médiaportfóliót is éptett, az ékkő a Patriot csoport volt, ami havi 21 millió felhasználót ért el. Később megjelent a PrimaMedia, illetve a hírhedt orosz trollgyárakat is Prigozsin nevéhez kötik.

Az üzleti érdekeltségeinek kis túlzással se szeri, se száma. A hagyatéki eljárás minden bizonnyal hosszadalmas és bonyolult lesz. Mindez a vagyonelem azonban talán alkalmas arra, hogy bemutassa, miért tekintenek Oroszországban Prigozsinra inkább a világ legismertebb orosz nagyvállalkozójaként, sem mint úgy, mint egy pusztító magánhadsereg atyjára.

Az ukrán hírszerzés ellentmond Zelenszkijnek és Bidennek: szerintük nem biztos, hogy Prigozsin meghalt

Különös nyilatkozatot adott az ukrán hírszerzés magasrangú tisztje. Szerinte nem lehet kijelenteni, hogy a Wagner zsoldosvezére, Prigozsin valóban meghalt. Pedig az ukrán és az amerikai elnök szerint is éppen ez történt.

 

prigozsin eljárás örökség vagyon hagyaték
Kapcsolódó cikkek