A Hamász katonai szárnyát, az al-Kasszám Brigádokat vezető Mohamed Deifnek a múlt hét végi támadás volt az eddigi legmerészebb és leghalálosabb megmozdulása. A valószínűleg 58 éves férfi 1965-ben született Khan Yunisban, egy palesztin menekülttáborban. A város akkoriban Egyiptomhoz tartozott, ma a Gázai övezet része. Csak egy szemcsés fénykép érhető el róla, ami 20 éve készülhetett.

Al-qassam,Brigades,Members,,Deployed,In,The,Streets,,During,The,35th
Mohamed Deif a háttérből irányítja az al-Kasszám Brigádokat.
Fotó: Anas-Mohammed

A valódi neve szintén ismeretlen, bár több médium szerint Mohammed al-Masri néven született. A Deif valójában egy arab becenév, ami vendégnek fordítható. Ez arra utal, hogy nem marad egy éjszakánál tovább ugyanazon a helyen, hogy elkerülje az izraeli hírszerzést. Életéről egyéb részletek alig ismertek: a gázai Iszlám Egyetemen fizikát, kémiát és biológiát tanult, valamint csatlakozott egy színjátszó társulathoz, szabadidejében pedig szívesen rajzolt karikatúrákat is. 

Az 1987-ben kezdődött első intifáda, azaz palesztin felkelés idején csatlakozott a Hamászhoz. Két évvel később Izrael letartóztatta és 16 hónapot töltött fogságban. Szabadulása után egyre feljebb emelkedett a szervezet ranglétráján, többi között ő volt az alagúthálózat egyik értelmi szerzője. Az elmúlt évtizedek során hét merényletet élt túl, viszont az egyik ilyen kísérlet során elvesztette az egyik szemét. Felesége, 7 hónapos fia és 3 éves lánya 2014-ben egy izraeli légicsapásban haltak meg.

A videókon többnyire csak az árnyéka látható. A források szerint nem használ modern digitális technológiát, például okostelefont, így a háttérben tud maradni és soha nem lehet tudni, hogy épp hol rejtőzködik. A Hamász harcosinak körében nagy tisztelet övezi személyét, miután Izrael 30 éve nem tudja levadászni. A múlt hétvégi támadást nem számítva is több tucatnyi merényletet szervezett meg, amiben izraeliek százai hunytak el.

Deifet csendes, intenzív embernek írták le, akit nem érdekeltek a palesztin frakciók belső rivalizálásai. Ehelyett céltudatos volt abban, hogy megváltoztassa az izraeli–arab konfliktus természetét, és ennek eléréséhez az erőszakot használta eszközként. Szerinte Izraelen belül kell harcolni az izraeliekkel és lerombolni a fantáziájukat arról, hogy biztonságban lehetnek.

Mit kell tudni a Hamászról?

A Hamász egy palesztin szunnita iszlamista politikai mozgalom, ami 1987-ben alakult, az első intifáda idején. Alapításának fő célja, hogy egy egységes, független palesztin állam jöhessen létre, amely magában foglalja Ciszjordániát, a Gázai övezetet és Izrael jelenlegi területét. 2007-ben kiszorították a Palesztin Nemzeti Hatóságot a Gázai övezetből, amit azóta is egyedüliként irányít.

A Hamász és Izrael az elmúlt évtizedekben számtalan háborút vívott. Irán, Szíria és a libanoni Hezbollah a legfontosabb szövetségesei, legfőbb támogatója Teherán: a perzsa állam kiképzéssel és pénzzel látta el a szerveztet, de a mostani támadásról nem tudott. Együttműködik a radikálisabb fegyveres szervezetekkel, például a szintén Gázában tevékenykedő Iszlám Dzsiháddal.

A palesztin–izraeli háború teljesen keresztülhúzza Biden közel-keleti külpolitikáját

Egészen a múlt hét végéig a Biden-kormányzat arra számított, hogy a Közel-Kelet viszonylag nyugodt marad. Washington csendesen és kitartóan követte fő politikai céljait: az izraeli–szaúdi enyhülés elősegítését és Irán nukleáris ambícióinak megfékezését. Ezek a remények azonban percek alatt foszlottak szerte, amikor a palesztin Hamász fegyveresei szombaton a Gázai övezetből indított támadás keretében több száz embert öltek meg és raboltak el. Izrael megtorlásul a tengerparti enklávét bombázta, teljes blokádot vezetett be, és háborút hirdetett.