BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megbirkóznak a munkaerőhiánnyal az izraeli cégek

A menedzserek igyekeznek fenntartani a működést, miközben sok területen szorulnak támogatásra a munkavállalóik.

Párját ritkítja a szokásos üzletmenet az 520 milliárd dolláros gazdaságban. Az izraeli háború nemcsak a vállalatvezetés mindennapi logisztikáját, hanem mind a vezetők, mind az alkalmazottak életét felforgatja. 

Egyre többen küzdenek a támadás miatti traumával, vagy barátaik-, illetve szeretteik halálával.

Az irodákba, telephelyekre való bejárás is problémás, ugyanis sok helyen bezárták az iskolákat, így az alkalmazottak „kénytelenek” otthon maradni.

Egyes vezetők a Bloombergnek úgy nyilatkoztak, hogy kényelmes szobákat, és gyermekfelügyeletet kell biztosítaniuk annak érdekében, hogy munkavállalóik bemenjenek dolgozni. Gázában gyakorlatilag megállt az üzleti élet, ugyanis a lakosság felét evakuálták, és az egész övezet továbbra is tűz alatt áll.  

Coronavirus Cases Rise As Israel Struggles To Enforce Quarantine In Ultra-Orthodox TownsTEL AVIV, ISRAEL - APRIL 07: Workers making matzah for Passover at Matzot Aviv factory with masks and gloves on April 07, 2020 in Bnei Brak, Israel. There are about 10,000 reported cases of COVID-19 in the country, with several dozen deaths. (Photo by Guy Prives/Getty Images)
Fotó: Getty Images

Terjed a home office

Egyre többen dolgoznak otthonról. A Honeycomb Insurance társalapítója és vezérigazgatója lehetővé tette 35 alkalmazottjának az irodán kívüli munkát, és hamar csatlakozott hozzá a Morgan Stanley és a Goldman Sachs is.

Ben-Zaken a Honeycomb Insurance vezetője a harcok kirobbanása után azonnal végighívta alkalmazottait, felmérte, hogy mire van szükségük, illetve érintettek-e a rakétatámadásban. Az alig 100 alkalmazottat foglalkoztató Flare jogi technológiai startup vezetői ugyanezt tették, és még egy bébiszittert is felvettek, hogy a munkatársak elhozhassák gyermekeiket az irodába. 

A helyzet egyre szomorúbb lett, néhány alkalmazott naponta 2-3 temetésen is részt vett.

Nem minden vezető van a közelben, hogy segítsen alkalmazottainak. A növényi alapú tengeri ételeket gyártó Oshi kisvállalat vezérigazgatóját, Ofek Ront felvették a különleges alakulathoz, és a Yo Egg vegán tojásgyártó vezérigazgatója is elhagyta posztját, hogy harcoljon.  

The Dead Sea WorksTEL AVIV, ISRAEL - MARCH 6:  The Dead Sea Works plant harvests Potash and other chemicals out of the natural resources of the Dead Sea. in the background, the Jordanian mountains and the village of Safi, March 06 2007 in the Negev Desert, Israel. Israel Corp. ltd. is a holding company owned by the Israeli Ofer family, the second Israeli reaches family. Some of the companies Israel Corp. owns are Israel Chemicals ltd., the Israeli shipping company Zim, the producers of chips for digital devices, Tower Semiconductor, and others. Recently, Israel Corp. won a tender to buy Israel Refineries ltd. Based in Tel Aviv, Israel corp. makes business internationally, its chairman, Idan Ofer has a shipping background, he lived for many years outside of Israel and ran the family's shipping business there. (Photo by Yoray Liberman/Getty Images for Bloomberg magazine)
Fotó: Getty Images


Csúsznak a határidők

Habár általánosságban azt lehet mondani, hogy az alkalmazottak igyekeznek pótolni harcoló társaikat, a projektek bizonyosan lassabban készülnek el, mint azt eredetileg tervezték. 

Vannak olyan üzemek is, ahol csökkentették a termelést.  

A Chunk Food Tel-Avivtól körülbelül 20 percre délre lévő gyára körülbelül 80 százalékos  kapacitással működik – mondta Amos Golan vezérigazgató. Az is megnehezíti a munkát, hogy az alkalmazottaknak óvóhelyre kell vonulniuk légiriadó esetén. Más cégek gyakorlatilag szüneteltetik tevékenységüket, az Izraelből ki- és bemenő árukat kezelő Amit Logisticsnél állami támogatásban is bíznak,  működésüket ugyanis jelentősen befolyásolják a megemelkedett szállítási díjak és a nemzetközi járatok hiánya.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.