BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Megint öntik a pénzt a falusi házakba: újra pályázható a Népi Építészeti Program

A pályázók 500 ezer és 2 millió forint közötti összeget kaphatnak a felújításra.

Idén is pályázni lehet a Építési és Közlekedési Minisztérium és a Teleki László Alapítvány által működtetett Népi Építészeti Programra, amely egy 300 millió forintos keretösszeget biztosít a hazai, történelmi jelentőségű lakóépületek megőrzésére és helyreállítására.

A Vér tanya ünnepélyes átadása Mórhalmon a Népi Építészeti Program keretében, 2022 szeptemberében.
Fotó: Sándor Judit/Délmagyarország

A Magyar Kormány által létrehozott Népi Építészeti Program veszélyeztetett, műemléki értéket képviselő vidéki épített örökségünk megóvása, megőrzése, fenntartása érdekében nyújt támogatási lehetőséget. A program célja, hogy vissza nem térítendő támogatást nyújtson olyan védett épületek tulajdonosainak – szervezeteknek és magánszemélyeknek –, amelyek népi építészeti értéket képviselnek

– olvasható az Alapítvány honlapján.

A Népi Építészeti Program 2023. évi szakmai irányítója az Építészeti Államtitkárság, amely egy 300 millió forintos keretösszeget biztosít a megvalósítására. A pályázók 500 ezer és 2 millió forint közötti összeget kaphatnak.

Lánszki Regő építészeti államtitkár közleménye szerint a program célja a történeti értékmentés, a népi építészeti értékek, eredeti szerkezetek megőrzése és helyreállítása, a hagyományos anyaghasználat (kő, tégla, vályog, fa, nád, zsúp) és építési technikák újraélesztésével.

A kérelmek 2023. október 3. és 2023. november 17. között tölthetők fel. Az idei pályázat több mint 100 felújítás  szakmai előkészítését teszi majd lehetővé.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.