BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megölték a börtönben az ecuadori elnökjelölt gyilkosait a választások előtt egy héttel

Pénteken a börtönben megölték Fernando Villavicencio ecuadori elnökjelölt augusztusi meggyilkolásának hat vádlottját – közölte a büntetés-végrehajtási hatóság alig egy héttel az elnökválasztás második fordulója előtt.

A gyilkosságok a dél-amerikai ország legnagyobb városának, Guayaquilnak az egyik büntetés-végrehajtási intézetében történtek közölte a főügyészség pénteken.

Fotó: AFP

A börtönöket felügyelő SNAI hivatal tájékoztatása szerint mind a hat személy kolumbiai állampolgár volt. További részletekkel a hivatal nem szolgált.

Villavicenciót, a neves újságírót kevesebb mint két héttel az általános választások első fordulója előtt, augusztus elején lőtték le, amikor a fővárosban, Quitóban egy kampányrendezvényről távozott.

A rendőrség Villavicencio meggyilkolásának napján letartóztatta a hat kolumbiait. Egy hetedik gyanúsítottat pedig, aki szintén kolumbiai volt, a rendőrség lelőtte.

Fernando Villavicencio korábban szakszervezeti vezető, majd újságíró volt. Rafael Correa elnöksége idején börtönbüntetésre ítélték rágalmazás miatt, mert bírálta Correát. Akkor Peruba menekült. Támogatottsága a felmérések szerint mintegy 7,5 százalékos volt, amivel ötödiknek számított az elnökválasztási versenyben. A gyilkosságot követően két jelölt, Yaku Perez és Jan Topic felfüggesztette választási kampányát, egyúttal 60 napos szükségállapotot rendeltek el a latin-amerikai országban.

Elbukott a választáson a meggyilkolt ecuadori elnökjelölt helyettese

Luisa González és Daniel Noboa közül kerül ki Ecuador következő elnöke. A dél-amerikai ország szavazására Fernando Villavicencio megölése miatt szegeződik fokozott nemzetközi figyelem.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.