Közélet

Menekülnek a civilek a Gázai övezetből, miközben az izraeli erők a következő szakaszra készülnek, bármelyik pillanatban indulhat Gáza lerohanása

Az izraeli erők szerint annak ellenére, hogy ők két menekülőutat is biztosítottak, a Hamász nem engedi elmenni a civileket.

Palesztinok ezrei menekültek el szombaton a Gázai övezet északi részéből egy várható izraeli szárazföldi támadás elől, miközben Izrael újabb légicsapásokat mért a területre. Izrael közölte, hogy nyitva tartanak két utat a menekülésre szombat délután 4 óráig, azóta nem adtak ki újabb közleményt.

Israeli airstrikes continue on the 8th day in Gaza
Fotó: Anadolu via AFP

A Hamász közölte a menekülőkkel, hogy ne hagyják el a területet, mert az utak nem biztonságosak – írja a Reuters.

Izrael szerint a Hamász azért akadályozza a civilek menekülését, hogy emberi pajzsként használják fel őket. Az állítást a Hamász tagadja.

Gázaváros Tel al-Hava negyedében – azon a területen, ahol Izrael evakuálást rendelt el – harci repülőgépek bombáztak egy lakónegyedet az éjszaka folyamán, és több lakóházat is eltaláltak – állítják azok lakosok, akik a közeli Al-Kudsz kórházban menekültek délre.

A Palesztin Vörös Félhold humanitárius szervezet közölte, hogy utasítást kapott az izraeli erőktől, hogy evakuálják a kórház 16:00-ig. 

Ezt viszont megtagadták, ugyanis humanitárius kötelességüknek érzik, hogy továbbra is szolgáltatásokat nyújtsanak a betegeknek és sebesülteknek.

Eközben az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu szombaton azt közölte katonáival, hogy „közeleg a következő szakasz”.

A gázai civilek félnek elhagyni otthonukat a „biztonságos útvonalak” bombázása után. Közben a várható támadás miatt az Egyesült Államok külügyminisztériuma is azt tanácsolta a Gázai övezetben tartózkodó amerikai állampolgároknak, hogy induljanak dél felé, az egyiptomi rafahi határátkelő felé, miközben a diplomaták ötórás nyitásról próbálnak tárgyalni, hogy a civileket kiengedjék a blokád alatt álló enklávéból.

Az izraeli hadsereg szerint a Hamász támadása és a Gázából érkező folyamatos rakétatűz péntekig több mint 1300 embert ölt meg, és legalább 3200-an megsebesültek. Legalább 27 amerikai van a halottak között. Gázában az egészségügyi minisztérium szombaton közölte, hogy az izraeli légicsapásokban legalább 2215 ember, köztük 724 gyermek meghalt, és több mint 8714-en megsebesültek.   

 

 

Gázai övezet izraeli háború Izrael Hamász
Kapcsolódó cikkek