Magyarország a lehető leghatározottabban elutasítja a migrációs és menekültügyi paktumot, amelyről politikai megállapodásra jutottak az társjogalkotó intézményei – emelte ki a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten.

Szijjártó Péter
Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

A tárcavezető a szlovák kollégájával, Juraj Blanárral tartott közös sajtótájékoztatóján a brüsszeli alkuval kapcsolatos újságírói kérdésre reagálva élesen szembehelyezkedett az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói között létrejött egyezséggel.

Elutasítjuk ezt a migrációs paktumot, nem fogunk ide beengedni senkit akaratunk ellenére. Se Brüsszelből, se sehonnan nem mondhatják meg, hogy mi ide kiket engedjünk, és a lehető leghatározottabban visszautasítjuk, hogy ezért megbüntessenek minket

– jelentette ki a miniszter, aki külön leszögezte, hogy az ország nem hajlandó a menekültkvóta és a bizottság által kiszabott, migránsonként 20 ezer eurós büntetés között választani.

Szijjártó szerint Brüsszelnek nincs joga arra, hogy beleavatkozzon Magyarország működésébe, főleg a migrációs ügyekben, amelyek területén a kormány kitart a korábbi álláspontjai mellett.

A migrációs és menekültügyi paktumot az Európai Parlament plénumának és a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak még hivatalosan is jóvá kell hagynia.

Szijjártó Péter: Magyarország nem enged semmilyen zsarolásnak

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a héten több olyan EU-s esemény is lesz, amelyek hosszú távra is befolyásolhatják Európa jövőjét, Magyarország pedig nem fog engedni a nyomásgyakorlásoknak.