BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tüntetők akartak betörni a fővárosi önkormányzatba, Aleksandar Vucic leszögezte: szó nincs forradalomról

Szerbiában tüntetők, akik nem értenek egyet a december 17-i választás eredményével, körülvették a belgrádi adminisztrációs épületet, felmásztak a lépcsőn, és megpróbálták betörni az ajtókat.

December 24-én Aleksandar Vucic szerb elnök sürgősségi online felhívást intézett a szerb állampolgárokhoz, miután helyi tüntetők megpróbáltak betörni az ország fővárosának, Belgrádnak az önkormányzati épületébe. Vucic nyugalomra intette a polgárokat. Mint közölte, szó sincs forradalomról az országban. Aleksandar Vucic köszönetet mondott a külföldi titkosszolgálatoknak, akik figyelmeztették a szerb vezetést, és tájékoztatták, hogy „színes forradalom” kísérlete készül az országban.

Fotó: AFP

„Szerbiából több ezer hívás érkezett azoktól, akik meg akarják védeni a hazájukat. Ne tedd ezt, az ország elég erős ahhoz, hogy megvédje a demokráciát. Amikor tüntetők forradalomról beszélnek, Szerbiánk a függetlenségét próbálják lerombolni” – hangsúlyozta Vucic.

Korábban a nap folyamán arról számoltak be, hogy Szerbiában tüntetők, akik nem értenek egyet a december 17-i választás eredményével, körülvették a belgrádi adminisztrációs épületet, felmásztak a lépcsőn, és megpróbálták betörni az ajtókat. Vucic kijelentette, hogy nem lesz erőszakos hatalomváltás az országban. Hangsúlyozta, hogy Szerbiában választások útján változik a hatalom, ez egy demokratikus ország, és az marad a jövőben is.

A szerb választás után a baloldal tüntetéseket szervezett azt állítva, hogy csalás történt. A most a fővárosi képviselő-testület székhelyére betörni akaró, Szerbia az erőszak ellen nevű lista képviselői és támogatói azt állítják, hogy a kormánypárt több mint 40 ezer belgrádi lakhellyel nem rendelkező szavazót szállított a fővárosba, hogy ezzel billentsék át a mérleg nyelvét. 

Múlt vasárnap, Aleksandar Vucic elnök pártja az előzetes eredmények szerint a szavazatok több mint 46 százalékát szerezte meg. Mindez egyrészt azt jelenti, hogy a szerb kormánypárt magabiztosan nyerheti meg az előrehozott választást, másrészt azt is, hogy nem igazolódtak be a szoros küzdelmet jövendölő előrejelezések.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.