BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmas összegeket emészthet fel Ukrajna aknamentesítése

Mintegy 20 ország vállalta, hogy aknamentesítik Ukrajnát, mellyel kapcsolatban Kijev úgy nyilatkozott, hogy nem kevesebb mint 400 millió dollárba kerül.

Egy több mint 20 országból álló szövetség, Izlanddal és Litvániával az élén, vállalta Ukrajna aknamentesítését, csaknem két évvel az orosz–ukrán háború kitörése után – jelentette be Arvydas Anusauskas litván nemzetvédelmi miniszter szerda este Vilniusban. Az egyetértési megállapodást Brüsszelben a NATO–Ukrajna Tanács ülésének végén írták alá.

Press tour to Zhytomyr Region on humanitarian deminingZHYTOMYR REGION, UKRAINE - SEPTEMBER 20, 2023 - The 'Danger! Mines!' sign is pictured during a press tour set to demonstrate the integration of AI into the process of humanitarian demining, Zhytomyr Region, northern Ukraine. NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Ukrinform/NurPhoto) (Photo by Kirill Chubotin / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

„Megtettük a szükséges első lépést az előttünk álló fontos munka irányába” – fogalmazott a miniszter, aki hangsúlyozta, hogy „ha az aknamentesítés képzési szempontjai jelenleg kielégítők is, a felszerelés iránti igény kritikus”.

Litvánia személyszállításra alkalmas páncélozott járműveket és 1,2 millió dollárt ajánlott fel Ukrajna aknamentesítésére.

Litvánia a háború kezdete óta támogatja Kijevet, Anusauskas pedig Kijev katonai képességeinek megújítása, valamint az ország NATO-csatlakozásának mielőbbi elősegítése érdekében a segélyek kiterjesztését sürgette a NATO-tagállamok részéről. „Képesek vagyunk rá, és fenn kell tartanunk a NATO politikai és gyakorlati segítségét, mert ezzel járulunk hozzá Ukrajna győzelméhez ebben a háborúban. Hasonlóképpen egyetértésre kell jutnunk a további lépésekről Ukrajna NATO-tagságának kérdésében. Sőt, amint lehet, tanulnunk kell az ukrajnai háborúból és folytatnunk kell a szövetség és a fegyveres erők megerősítését” – zárta beszédét Anusauskas. 

Kijev mintegy 400 millió dollárra becsüli Ukrajna teljes aknamentesítésének költségeit.

A háború alatt elhelyezett robbanószerkezetek hatástalanítása monumentális erőfeszítést jelent az ukránok számára, elmondásuk szerint akár több száz évbe is beletelhet, mire Ukrajna területe ismét biztonságossá válik. Az ukrán kormány november elején mindössze 18 kereskedelmi és civil aknamentesítő szervezetet bízott meg az aknamentesítéssel. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.