A Sándor-palota oldalán közzétett záró vagyonnyilatkozat alapján Novák Katalin volt köztársasági elnök Budapesten egy XI. kerületi, 240 négyzetméteres háznak, egy 90 négyzetméteres lakásnak is felerészben tulajdonosa, és teljes egészében a tulajdonában van egy 56 négyzetméteres lakás, illetve a tulajdonában van  Szegeden egy 67, egy 166, illetve 174 négyzetméteres lakás, illetve Balatonlellén egy 47 négyzetméteres üdülő is. 

NOVÁK KatalinBudapest, 2024. február 10.
A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök nyilatkozatot tesz a Sándor-palotában 2024. február 10-én. Novák Katalin lemondott az államfői tisztségről.
MTI/Sándor-palotaBudapest, 2024. február 10.A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök nyilatkozatot tesz a Sándor-palotában 2024. február 10-én. Novák Katalin lemondott az államfői tisztségről.MTI/Sándor-palota
Fotó: Sándor-palota

A már korábban leadott vagyonnyilatkozat alapján a Világgazdaság is megírta, hogy a nyolc ingatlanon kívül a volt államfőnek egyéb nagy értékű ingósága továbbra sincs, ingatlan bérbeadásából havonta 225 ezer forintnyi bevétele származik, iPhone12-essel telefonál, a megtakarításai pedig szépen nőnek:

29 millió forintról fél évvel ezelőtt 32 millióra emelkedett, a legfrissebb dokumentumban pedig már 41 millió szerepel.

Február elején vált ismertté a nyilvánosságban a köztársasági elnök egyik kegyelmi döntése. 

Novák Katalin tavaly tavasszal adott kegyelmet egy férfinek, akit kényszerítés miatt ítéltek el jogerősen, mert rá akarta bírni egy pedofileset áldozatát, hogy vonja vissza terhelő vallomását. 

A pedofíliát nem ő, hanem a főnöke, a bicskei gyermekotthon vezetője követte el. A férfi igazgatóhelyettesként dolgozott az intézményben. A kegyelmi kérvény elfogadásának idejére a férfi büntetését az igazságszolgáltatás már háziőrizetre enyhítette, ebből még kilenc hónap volt hátra. 

A kegyelmi döntés hangos felháborodást váltott ki: Novák Katalin bejelentette a lemondását.

A törvényi rendelkezés szerint:

  • a volt köztársasági elnököt havonta a mindenkori köztársasági elnöki tiszteletdíj havi összegének megfelelő mértékű pénzbeli juttatás illeti meg, amely nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül. Ez most havi bruttó 4,59 millió forint. 
  • Emellett a volt köztársasági elnököt a megfelelő lakás használatának joga, 
  • legfeljebb háromfős titkárság alkalmazása, 
  • térítésmentes egészségügyi ellátás 
  • és személygépkocsi-használat illeti meg.

Rendkívüli: megválasztották Magyarország új köztársasági elnökét – Sulyok Tamás máris rekordot döntött

Sulyok Tamás lett Magyarország hetedik köztársasági elnöke. A Sándor-palota csak napokra marad üresen.