BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szijjártó Péter: Donald Trump és a magyar kormány gondolkodásmódja nagyon közel áll egymáshoz

A New Yorkban tartózkodó külgazdasági és külügyminiszter a volt amerikai elnök nevadai győzelméről elmondta, hogy mindig jó hír, amikor az előző amerikai elnök sikereiről érkezik hír.

A nevadai republikánus kaukusz eredményére reagálva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kifejtette, hogy Donald Trump hivatali ideje alatt jutott csúcspontjára a kapcsolat Magyarország és az Egyesült Államok között, a kétoldalú viszony szempontjából tehát mindig jó hír, amikor az előző amerikai elnök sikereiről érkezik hír. A republikánus előválasztás esélyese Nevadában is toronymagas győzelmet aratott, ennek kapcsán Szijjártó leszögezte, hogy a magyar–amerikai kapcsolat tekintetében élesen elkülönül a 2016 és 2020 közötti időszak az azt megelőző és az azt követő évektől egyaránt.

Szijjártó Péter Mike Pompeo volt amerikai külügyminiszterrel.
Fotó: AFP

Szijjártó szerint egy követ fújnak Trumppal

A külgazdasági és külügyminiszter szerint 

a volt elnök hivatali ideje értek csúcspontjukra a kétoldalú politikai kapcsolatok, 2016 és 2020 között ez a viszonyrendszer egyértelműen a kölcsönös tiszteletre alapult.

„Ebben nagyon sokat segített, segít, hogy a világpolitika legégetőbb kérdéseiről alapvetően hasonlóan gondolkozik Donald Trump, az ő csapata és Magyarország akkori és jelenlegi kormánya, legyen szó a migrációval szembeni fellépésről, legyen szó a béke kérdéséről, legyen szó a családok védelméről, a konzervatív értékekről” – fogalmazott a tárcavezető.

Ha mondhatom azt, itt mind egy követ fújunk, Donald Trump és a magyar kormány gondolkodásmódja nagyon közel áll egymáshoz

– tette hozzá.

A miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kormány nem amerikai belpolitikai szempontból figyeli az egyesült államokbeli elnökválasztás előkészületeit, mivel az nem Magyarország dolga, ebben az ügyben majd az amerikaiak döntenek. Hozzátette, hogy a novemberi választást is a magyar–amerikai kapcsolatok nézőpontjából szemléljük, aminek személyi feltétele is van, ugyanis a kiváló magyar–amerikai kapcsolatok neve Donald Trump.

Az EU képtelen volt megvédeni saját polgárait

A tárcavezető arra is kitért, hogy a 2016 és 2020 közötti időszak jól mutatja, nem hazánkon múlik a kapcsolatrendszer minősége.

Magyarországra mára egyre több kutatás-fejlesztési beruházás érkezik kifejezetten magas technológiai hozzáadott értékkel, és az amerikai üzleti tárgyalásokra is a gazdaság minőségi ugrásának előmozdítása jegyében kerül sor – mondta Szijjártó amerikai útjának más aspektusát is érintve.

A magyar politikus az amerikai vállalatvezetőkkel folytatott találkozóival, a tervezett bostoni tárgyalásaival kapcsolatban hangsúlyozta, hogy ahogyan egy ház építését sem lehet a tetővel kezdeni, úgy a gazdaság fejlesztésénél is először le kell rakni a stabil alapokat, amit a kormány 2010-ben megkezdett, évről évre folyamatosan beruházási rekordokat döntve.

Kifejtette, hogy az elmúlt években előbb a mennyiségi ugrásra kellett koncentrálni, de 

  • a teljes foglalkoztatás megvalósításával, 
  • a növekedési pálya elérésével, 
  • a keleti és nyugati vállalatok fontos találkozási pontjává válással innentől a minőségi szempontok kerülnek előtérbe.

A külügyminiszter elmondta, hogy péntek este részt vesz a Harvard Egyetem Európa jövőjéről szóló panelbeszélgetésén, amelyre örömmel fogadta el a meghívást.

„Az Európai Unió nem volt képes arra sem, hogy megvédje saját polgárai biztonságát a tömeges illegális migrációs hullámoktól, épp ellenkezőleg, folyamatosan inspirálja ezeket a migrációs hullámokat. És az Európai Unió nem volt képes arra, hogy a saját gazdasági versenyképességét javítsa” – mondta Szijjártó Péter, aki szerint ennek az oka, hogy az EU jelenlegi vezetése és a nagy európai tagállamok közül is több gyakorlatilag feladta saját akaratát, és egyfajta követő üzemmódra állt át.

Leszögezte, hogy ha az unió még egyszer komoly világgazdasági, világpolitikai szereplő kíván lenni, akkor vissza kell térnie a stratégiai autonómiához, a saját érdekeinek megfelelő fellépéshez. Ennek lehet a példája Magyarország.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.