Hétfőn az Európai Bizottság közölte, hogy vizsgálatuk alapján Lengyelország már nem sérti meg az uniós jogállamisági szabályokat, így az ügyben évekkel ezelőtt indított eljárást is lezárták a tagállammal szemben.

Chancellor Scholz receives Macron and Tusk lengyel
Donald Tusk lengyel miniszterelnökként rohamtempóban hajtotta végre Brüsszel követeléseit / Fotó: AFP

A tavalyi választási győzelem után kinevezett lengyel kormány egy sor intézkedést hozott az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggályok kezelése érdekében: elismerte az uniós jog elsőbbségét, elkötelezte magát az Bírósága mellett és megígérte, hogy biztosítani fogja a bírói függetlenséget is.

Ennek érdekében Donald Tusk,  nemrég megválasztott miniszterelnök villámháborút indított az előzőleg kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párttal és annak tagjaival szemben, amely során bezáratta a közmédiát, képviselőket tartóztatott le és nyomozást indított a volt igazságügyi miniszter, valamint a jegybankelnök ellen.

S bár a politikai leszámolást rengetegen ellenezték, Brüsszelt ezzel levette a lábáról, amely dicséretként most meg is szüntette a jogállamisági eljárást a lengyelek ellen.

A bizottság közleményében kiemelték, hogy a lengyel kormány a 2024 februárjában lefogadott programján keresztül „megtette az első lépéseket” az uniós törvényrendszer újbóli bevezetése érdekében, így már nem áll fenn a jogállamiság súlyos megsértésének egyértelmű kockázata.

Az intézmény ezért tájékoztatta az Európai Tanácsot és az EP-t is, hogy lezárják a még 2017-ben elindított jogállamisági eljárást az ország ellen, amely többek között az uniós támogatások befagyasztásához is vezetett.

A mai nap új fejezetet jelent Lengyelország számára. Gratulálok Donald Tusk miniszterelnöknek és kormányának ehhez a fontos áttöréshez. A jogállamiság folyamatban lévő helyreállítása Lengyelországban nagyszerű a lengyel nép és az unió egésze számára

– nyilatkozta a bejelentést követően Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Az eljárás lezárásával azonban még nem nyugodhat meg a lengyel politika, mivel Brüsszel több területen még mindig nem elégedett a kormány munkájával, és továbbra is árgus szemekkel fogja figyelni az előző kormány hatalmának a lebontását.

Megcsillant a brüsszeli vaslogika: utalják az uniós pénzeket a lengyeleknek, bár a kormány éppen két lábbal tiporja az alkotmányt

Donald Tusk kormánya alig két hete lépett hivatalba, de máris öntik rá az uniós forrásokat. A jogállamiságra különösen érzékeny Európai Bizottságot az sem bizonytalanítja el, hogy a lengyel közmédiát éppen politikai alapon szántják be.