BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az oroszok az offenzíva második szakaszára készülnek Harkivban

Az orosz erők Harkiv megyében történő felsorakozása azt jelzi, hogy megpróbálják kiszorítani az ukrán erőket a kelet-ukrajnai hadszíntér kritikus fontosságú területeiről. Moszkva úgynevezett ütközőzónát hozna létre a megye északi részén. Ezzel az oroszok Harkiv megyében kívánják megindítani offenzívájuk második szakaszát.

Minden jel arra utal, hogy az oroszok Harkiv megyében kívánják megindítani offenzívájuk második szakaszát – írta a Pravda. Olekszandr Szirszkij, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka május 30-án arról számolt be, hogy az orosz erők más frontokról és gyakorlóterekről csoportosítják át csapataikat a Strilecha-Lyptsi térségbe Harkiv megyében.

Russian troops launch massive missile attack on Kharkiv
Harkiv
orosz hadsereg
offenzíva
ukrán katona
Ukrán katonák túlélőket keresnek egy orosz bombatámadás után Harkivban / Fotó: NurPhoto / AFP

Szirszkij közölte, hogy a megye északi részén összpontosuló orosz erőknek nem volt elegendő emberük ahhoz, hogy teljes körű offenzívát hajtsanak végre, és ott áttörjék Ukrajna védelmét. Oleh Szinyehubov, a Harkiv Oblaszt Katonai Igazgatóság vezetője kijelentette, hogy az orosz csapatok tartalékokat helyeznek át a Lyptsi és a Volcsanszk frontra, hogy minél több ukrán erőt vonjanak be és rögzítsenek Harkiv megye északi részén, és fenntartsák az orosz offenzíva jelenlegi ütemét.

Az orosz erők valószínűleg azt tervezik, hogy megkezdik támadó hadműveleteik második szakaszát Harkiv megye északi részén Volcsanszk tervezett elfoglalása után.

A Háborús Tanulmányok Intézetének (ISW) becslése szerint az orosz erők valószínűleg visszatartják Északi Erőcsoportjának tartalékait. A csoportosulásnak nem lenne elegendő munkaerője ahhoz, hogy sikeres hadműveletet hajtson végre Harkiv városának körülvételére vagy elfoglalására, még az 50 ezer -70 ezer közötti végső szám felső határán sem. 

A Pravda pontokba szedte az ISW főbb megállapításait:  

  • Joe Biden amerikai elnök állítólag jóváhagyta azt a politikamódosítást, amely lehetővé teszi Ukrajna számára, hogy az Egyesült Államok által biztosított fegyvereket, köztük GMLRS rakétákat használjon orosz területen, Harkiv megyehatára közelében.
  • Ukrajna európai szövetségesei továbbra támogatják, hogy Ukrajna nyugat által biztosított fegyverekkel csapjon le oroszországi katonai célpontokra.
  • Magas rangú ukrán katonai tisztviselők arról számoltak be, hogy az oroszok áthelyezik erőiket Harkiv északi területére a frontvonal más szektoraiból, jelezve, hogy az orosz hadsereg továbbra is prioritásként a megyébe.
  • A francia tisztviselők állítólag hamarosan bejelenthetik, hogy Franciaország katonai kiképzőket küld Ukrajnába.
  • A NATO-tagállamok állítólag nem rendelkeznek elegendő légvédelmi képességgel ahhoz, hogy teljes körű támadás esetén megvédjék a Szövetség tagjait Közép- és Kelet-Európában.
  • Az orosz kormány május 30-án hagyta jóvá az orosz adótörvény módosítási csomagját, amely 2025-től progresszív jövedelemadó-táblázatot vezet be, és az Oroszország hosszú távú ukrajnai háborúból adódó pénzügyi terhek egy részét a tehetősebb orosz elitre hárítja.
  • Oroszország új névtelen légideszant ezredet hozott létre a Krím-félszigeten.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.