Közélet

Az izraeli háború 217. napja – Netanjahu: a körmünkkel harcolunk Rafahnál, ha Amerika nem ad fegyvert

Miután a Hamász felállt a tárgyalóasztaltól, Benjamin Netanjahu kijelentette, hogy országa foggal-körömmel harcolni fog Rafahnál, hogy kézre kerítsék az ott bujkáló terroristákat. Izrael kedden vonult először tankokkal Rafah ellen, de a kidolgozás alatt lévő nagy offenzíva még hátravan.

Izrael helyt fog állni egyedül, és foggal-körömmel fog harcolni – mondta Benjamin Netanjahu azután, hogy a Hamász delegációja felállt a tárgyalóasztaltól Kairóban, és hazamentek. Izrael miniszterelnöke határozottan kijelentette, hogy országának nincs szüksége segítségre, egyedül is megállják a helyüket, de reméli, hogy sikerül rendezni nézeteltérésüket az Egyesült Államokkal. Joe Biden amerikai elnök a napokban felfüggesztette az amerikai fegyverszállításokat addig, ameddig Rafah városát folyamatos izraeli támadások érik.

Izrael, Israel
Izrael foggal-körömmel fog harcolni Rafahnál / Fotó: AFP

„Ha egyedül kell helytállnunk, egyedül is megállunk. Ha kell, foggal-körömmel harcolunk, de ennél sokkal több van” – mondta Netanjahu csütörtökön. Egyelőre nem lehet eldönteni, hogy a Hamász csak szünetelteti a tárgyalásokat, vagy végleg felhagyott velük. A Hamász péntek hajnalban azt közölte, hogy a „labda immár teljesen” Izrael kezében van, miközben Izrael azt állította, hogy a Hamász által kidolgozott megállapodás messze elmaradt a követelményektől – írja a The Guardian.

A tárgyalások megszakadása csak tovább fokozza a félelmet a Rafah elleni küszöbönálló offenzívával kapcsolatban,

ugyanis Izrael közlése szerint az eddigi támadások nem a tervezett hadművelet részei. A Fehér Ház megerősítette, hogy a CIA igazgatója, William Burns is elhagyja Kairót, de tagadta, hogy a tárgyalások megszakadtak volna. Az amerikai tisztségviselők abban reménykedtek, hogy diplomáciai áttörést lehet elérni a túszokról szóló fegyverszüneti tárgyalásokon, miután a Hamász hétfőn bejelentette, hogy elfogadta a megállapodást. Továbbra sem világos, hogy milyen konkrét feltételeket fogadott el, és Izrael, bár szkeptikus volt, beleegyezett, hogy delegációt küldjön Kairóba ennek kiderítésére. 

 

18:23

„Izrael Malmőben énekel, Gázában gyilkol” – elképesztő jelenetek az idei Eurovíziós Dalfesztiválon

Gyakorlatilag Izraelről szól az idei 68. Euróvíziós Dalfesztivál, Malmőben csütörtök este több ezren tiltakoztak a zsidó állam ellen.

18:20

Érik a katasztrófa Gázában, a héten még nem jutott be segélyszállítmány a területre

Az elmúlt öt napban egyáltalán nem jutott be humanitárius segély-, vagy üzemanyagszállítmány Gázába. Az ENSZ jelezte, hogy ha ez így megy tovább, akkor a területen dolgozó segélyszervezeteknek le kell állniuk. Eközben Izrael megindulhat Rafah ellen.

13:25

Robotbuldózert is bevet Izrael Gázában

A D9 Panda nevet viselő 50 tonnás monstrumok az izraeli katonák veszélybe sodrása nélkül nyitnak utat Gázában. A robotbuldózerek ugyanakkor csak egyik elemét képezik az izraeli hadsereg robotokat használó megoldásainak.

izraeli háború Rafah túsztárgyalás Izrael Hamász
Kapcsolódó cikkek