BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Joe Biden: ideje lezárni a háborút

Az amerikai elnök tudatta, hogy Izrael új, átfogó, három fázisból álló tűzszüneti megállapodással állt elő, melynek első, hathetes fázisában teljes tűzszünet áll be, és az izraeli erők kivonulnak a Gázai övezet lakott területeiről.

Ideje, hogy véget érjen a háború – jelentette ki pénteken Joe Biden amerikai elnök az Izrael és a Hamász közötti fegyveres konfliktussal kapcsolatban. A Fehér Házból közvetített beszédében Biden leszögezte, hogy a palesztinok a földi poklot élték át, és túl sok civil vesztette életét.

Fotó: AFP

Az amerikai elnök tudatta, hogy Izrael új, átfogó, három fázisból álló tűzszüneti megállapodással állt elő, melynek első, hathetes fázisában teljes tűzszünet áll be, és az izraeli erők kivonulnak a Gázai övezet lakott területeiről. Ez idő alatt Izrael és a Hamász megállapodna a második fázisról, ami az ellenségeskedés végleges megszüntetését jelentené, és ha ez hat hét alatt nem sikerül, akkor a tűzszünet fennmarad. 

A második fázisban történne fogolycsere, a harmadik szakaszban pedig jelentősen újjáépítenék a Gázai övezetet. A javaslatot a közvetítő Katar és a Hamász is megkapta. Biden hangsúlyozta, hogy a Hamász már nem képes újabb nagyszabású támadást végrehajtani Izrael ellen, egyben felszólította az iszlamista szervezetet, hogy fogadja el a javaslatot. Az amerikai elnök szerint ezt a lehetőséget nem szabad elszalasztani.

Tetőzik a dráma Rafahban: izraeli harckocsik érték el a központot

Egy magas rangú ENSZ-tisztviselő szerint Rafah földi pokollá változott, miután az emberek tucatjai égtek halálra egy izraeli légicsapásban, legalább 45 ember vesztette életét. Eközben több izraeli harckocsi elérte Rafah városközpontját. A dél-gázai városban három hete kezdődött egy szárazföldi hadművelet, amelyet külföldről is intenzíven vizsgálnak.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.