BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lavrov szerint Stoltenberg nem nyilatkozhat vitás kérdésekben a NATO nevében

A főtitkár amellett kardoskodott, hogy engedélyezzék a nyugati fegyverek bevetését oroszországi célpontok ellen. Az átadott fegyverek ugyanis már nem a NATO, hanem Ukrajna fegyverei, amit bevethet legitim célpontok, például légibázisok ellen.

A szövetség összes tagja nevében nincs joga nyilatkozni Jens Stoltenberg NATO-főtitkárnak egy olyan kérdésben, amelyet nem vitattak meg közösen – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn Taskentben az Izvesztya című lapnak nyilatkozva.

Russian Foreign minister Sergey Lavrov speaks at a joint press-conference with Bolivian Foreign Minister Celinda Sosa Lunda (not pictured) during their meeting in Moscow, Russia 26 April 2024. Celinda Sosa Lunda is on a working visit to Moscow. (Photo by YURI KOCHETKOV / POOL / AFP)
Sergej Lavrov szerint Stoltenberg túllépte a hatáskörét / Fotó: AFP

A nyugati fegyverek oroszországi célpontok elleni bevethetőségéért emelt szót Stoltenberg

Az orosz diplomácia vezetője ezzel Stoltenberg azon felszólítására reagált, amely felszólította a szövetséget, hogy jogosítsák fel Ukrajnát arra, hogy nyugati fegyverekkel csapást mérjen orosz területen lévő legitim célpontokra. Lavrov kételkedésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a főtitkár vállalhatna ilyen felelősséget, és beszélhetne a blokk tagjai nevében, amikor a NATO-n belül még nem vitatták meg ezt a témát.

Stoltenberg ezzel ugyanis Lavrov szerint túllépte a hatáskörét, és felidézte, hogy szavait már több tagállami vezető, köztük Giorgia Meloni olasz miniszterelnök elítélte.

Peszkov szerint a NATO része a konfliktusnak

 „A NATO részt vesz ebben a konfliktusban, közvetlenül részt vesz a konfliktusban. Ez nem lehet az ő személyes véleménye, ő egy hivatalos személy, ő az Észak-atlanti Szövetség főtitkára. Mi ezt így értelmezzük” – ez a kommentár pedig már Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivőtől érkezett.

Stoltenberg egyébként arról beszélt, hogy az Ukrajnának átadott fegyverek már nem a NATO tulajdonában vannak, hanem azok már az ukránoké, tehát azokat Kijev használhatja legitim katonai célpontok, például légibázisok ellen. Ugyanakkor a főtitkár szót emelt az ellen, hogy NATO-erőket vessenek be Ukrajna területén vagy légterében, mert akkor nehéz lesz a szervezetet távol tartani a konfliktustól.

Stoltenberg egyébként már a NATO utáni karrierjére készült, és a norvég jegybankelnöki tisztséget is elnyerte, mielőtt az Ukrajna elleni orosz inváziót követően nem döntött mégis inkább a maradás mellett.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.