Közélet

Letartóztattak egy amerikai katonát az oroszok

A magánúton Oroszországba látogató katona állítólag meglopott egy nőt.

Oroszországban őrizetbe vettek egy amerikai katonát, aki magánúton utazott az országba – közölte egy amerikai tisztviselő hétfőn. Az amerikai katonát azzal vádolják, hogy meglopott egy nőt.

The,Crack,Between,The,Russian,Federation,And,Usa,Flags,On
Fotó: Shutterstock

Nem ő az első nyugati, aki pórul járt Oroszországban

A Reuters úgy tudja, hogy a letartóztatott katona bázisa egyébként Dél-Koreában volt. Mióta Oroszország inváziót indított Ukrajna ellen, Moszkva már több amerikai, vagy más nyugati országból származó embert vettek őrizetbe különböző vádak alapján Oroszországban, köztük Brittney Griner kosárlabdázónőt, aki a WNBA szünete alatt játszott egy orosz csapat színeiben. A sportolót végül Viktor Bout fegyverkerskedő elengedéséért cserébe szabadulhatott az orosz börtönből.

Paul Whelan volt amerikai tengerészgyalogos, akit 2018-ban tartóztattak le, azonban jelenleg is 16 éves börtönbüntetését tölti kémkedésért, ahogy a szintén kémkedéssel vádolt amerikai újságíró, Evan Gershkovich sem térhetett haza tavaly márciusi letartóztatása óta. 

Az, hogy sikerül-e újabb fogolycserét tető alá hozni, kérdéses, különösen, hogy korábbi sajtóértesülések szerint az oroszok a Németországban egy disszidens csecsen meggyilkolása miatt életfogytiglan börtönbüntetésre ítélt Vadim Kraszikov szabadulását szeretnék elérni. Amikor tavaly egy szintén Dél-Koreában szolgálatot teljesítő amerikai katona átszökött Észak-Koreába, Phenjan inkább úgy döntött, hogy kitoloncolja a férfit.

 

háború vád Oroszország börtönbüntetés
Kapcsolódó cikkek