BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szigorúbb versenyszabályok vonatkoznak a Booking.com-ra

Az uniós bizottság közlése szerint az online szállásfoglalási platformot üzemeltető, Hollandiában székhellyel rendelkező Booking.com a digitális piacokról szóló szabályozás (DMA) értelmében a továbbiakban úgynevezett kapuőrnek számít.

Az Európai Bizottság a szálláshely-közvetítő Booking.com-ot felvette azon digitális vállalatok listájára, amelyek méretüknél fogva szigorúbb versenyszabályok hatálya alá tartoznak, egyúttal vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy az X közösségimédia-platform mentesülhet-e e szabályok alól.

Fotó: AFP

Az uniós bizottság közlése szerint az online szállásfoglalási platformot üzemeltető, Hollandiában székhellyel rendelkező Booking.com a digitális piacokról szóló szabályozás (DMA) értelmében a továbbiakban úgynevezett kapuőrnek számít. A digitális piacokról szóló szabályozás szerint az alapvető szolgáltatásokat nyújtó, kapuőrnek nyilvánított vállatoknak fel kell számolniuk azokat a zárt technológiai rendszereiket, melyek 

a fogyasztókat egyetlen vállalat, főként saját termékei vagy szolgáltatásai használta felé terelik.

A brüsszeli közlemény szerint a Booking.com március elsején benyújtott önértékelése alapján meghozott uniós döntést követően a holland vállalatnak hat hónap áll rendelkezésére, hogy eleget tegyen a szabályozásból eredő kötelezettségeknek, nagyobb választási lehetőséget kínálva a végfelhasználóknak online platformján.

Az uniós bizottság tájékoztatott arról is, hogy a benyújtott önértékelések alapján az X Ads és a TikTok Ads online hirdetési szolgáltatások nem minősülnek kapuőrnek. Közölték ugyanakkor, hogy a brüsszeli testület piaci vizsgálatot indított az X közösségimédia-hálózattal kapcsolatban a platform szabályozási státuszának további meghatározására.

A közlemény kitért arra is, hogy a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok online hirdetési szolgáltatása, a TikTok Ads noha teljesíti a DMA szerinti kijelölési küszöbértékeket, a platformszolgáltatás nem minősül a szabályozás szerint kapuőrnek.

A botrányok sem tántorítják el az utazókat, hatalmasat ugrott a Booking.com profitja

A hazai után a spanyol hatóságok is találtak kifogásolnivalót a Booking.com működésében, a turisták azonban töretlenül bíznak a szállásközvetítőben. A Booking.com anyavállalata, a Booking Holdings a jövőt is biztatóan látja. A szállásközvetítő cég bevétele éves alapon 17 százalékkal, 4,4 milliárd dollárra nőtt az időszakban, kiigazított nyeresége pedig jelentősen, 61 százalékkal, 708 millió dollárra ugrott

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.