BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Zaporizhzhia Nuclear Power Plant

Amíg tart a háború, nem lehet biztonságosan újraindítani a zaporizzsjai atomerőművet

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője szerint az újraindítás feltétele a bombázás és más katonai tevékenységek megszüntetése a régióban, majd ezt követően egy állandó külső energiaforrás biztosítása. Ehhez fontos javítómunkálatok szükségesek, amelyek kivitelezését a hadműveletek idején nehezen tartja elképzelhetőnek.

Addig nem lehet biztonságos körülmények között újraindítani a zaporizzsjai atomerőművet, amíg háború dúl a térségben – jelentette ki a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója hétfőn Bécsben. Rafael Grossi múlt héten Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és orosz tisztségviselőkkel egyeztetett az atomerőművet érintő kérdésekről.

Zaporizhzhia Nuclear Power Plant
Fotó: Anadolu via AFP

A megbeszélésen az orosz fél jelezte a NAÜ által biztonsági okokból leállított hat reaktor újraindítására vonatkozó jövőbeli terveit. Grossi szerint Moszkva terve, hogy az atomerőművet valamikor újraindítják, mivel Oroszország nem akarja leszerelni a létesítményt, de jelenleg ezt még nem tervezik.

A NAÜ vezetője kiemelte, hogy az újraindítás feltétele a bombázás és más katonai tevékenységek megszüntetése a régióban. Ezt követően egy állandó külső energiaforrás biztosítása lesz szükséges. Ehhez elmondása szerint fontos javítómunkálatok kellenek, amelyek kivitelezését a hadműveletek idején nehezen tartja elképzelhetőnek.

Oroszország és Ukrajna egymást hibáztatja azon tüzérségi támadások elkövetéséért, amelyekkel többször is elszakították a létesítmény elektromos vezetékekeit. A zaporizzsjai erőmű a háború kezdete előtt Ukrajna villamosenergia-ellátásának mintegy ötödét biztosította, és többször is kénytelen volt tartalék generátorokkal működni.

A reaktorokat ugyan leállították, de fennáll a veszélye annak, hogy a hűtőrendszereket működtető áramellátás megszűnésével a nukleáris üzemanyag túlmelegszik.

Az ukrán nukleáris biztonság továbbra is rendkívül sebezhető

A katonai konfliktus továbbra is veszélyezteti a nukleáris biztonságot Ukrajnában, az ország déli részén katonai műveletek zajlanak a zaporizzsjai atomerőmű közelében, több helyen légiriadók szólalnak meg, lövedékek csapódtak a telephelyen kívüli áramrendszerekbe és egy északkeleti kutatóintézetbe is – mondta Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója a legfrissebb helyzetértékelésében.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.