BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Hungarians March Across Budapest On The 10th Peace March.

Békemenet 2024: Orbán Viktor beszédétől hangos a külföldi sajtó

A legtöbb nemzetközi tudósítás tárgyilagosan visszaadja a magyar miniszterelnök gondolatait, és több tízezres tömeget említ Amerikától egészen Oroszországig.

A legtöbb nemzetközi tudósítás tárgyilagosan visszaadja a magyar miniszterelnök gondolatait, és több tízezres tömeget említ Amerikától egészen Oroszországig – írja a Magyar Nemzet Orbán Viktor beszédére utalva. A kormányfő szombaton a 10. Békemeneten, a Margit-szigeti alsó nagyréten felállított színpadon többek között elmondta, Európa háborúra készül, a saját vesztébe rohan, amit meg kell akadályozni. Kijelentette: Magyarország nem fog hadba lépni, mert „semmi keresnivalónk nincs az orosz fronton”. Szerinte hazánk egy nyugodt erő a kontinens közepén, a békéről pedig nem szabad lemondani, mert az az Ukrajnáért való halált jelenti. „Akarunk-e magyar vért adni Ukrajnáért? Nem akarunk. Nem megyünk háborúba, és nem fogunk másokért idegen földön meghalni” – hangsúlyozta.

Békemenet 2024, Orbán Viktor beszéde
Békemenet 2024: Orbán Viktor szombati beszéde bejárta a világot / Fotó: Anadolu via AFP

 

Békemenet 2024: a külföldi sajtóban több tízezres tömegről és erődemonstrációról írnak

A Magyar Nemzet az összeállításában a Voice of Americát idézi, mely szerint „több tízezres tömeg gyűlt össze szombaton a magyar fővárosban, hogy erőt demonstráljon Orbán Viktor miniszterelnök mellett egy héttel az európai parlamenti választások előtt, amelyet a miniszterelnök az európai béke és a világháború közötti egzisztenciális fordulópontnak nevezett”.

A Reuters közben arról ír: „Magyarok tízezrei vonultak szombaton Budapest belvárosában, hogy támogassák a nacionalista Orbán Viktor miniszterelnököt, akinek a jövő heti európai parlamenti választások előtt egy politikai újonc váratlan kihívója van.”

Fico kis híján az életét adta a békéért címmel közölt cikket a Békemenetről a felvidéki Új Szó

Szerintük „Orbán Viktor először a kárpátaljai magyarokra kérte Isten áldását, akik kiszolgáltatottan várják a háború végét. Idézték Orbán szavait: „Nincs már a messze a nap, amikor a sorsotok jobbra fordul.” Megemlítik, hogy a magyar kormányfő ezután üdvözletét küldte Robert Ficónak, Szlovákia békepárti miniszterelnökének. „Azért lőtték le, mert a béke pártján állt, kis híján az életét adta a békéért. De kemény fából faragták, nem az a fajta, aki hagyja magát kiiktatni” – emelte ki tudósításában a lap.

„Budapesten békemenetet tartanak Magyarország ukrajnai konfliktusba való bevonása és a NATO új háború kirobbantása ellen Európában. A rendezvényen több tízezren vesznek részt. A szervezők szerint nemcsak a vidéki, hanem a határon túli magyarok is eljöttek a menetre. A menet a Margit-szigeten ér véget, ahol Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a tömeg előtt” – írta meg röviden, tárgyilagosan a RIA Novosztyi Telegram-csatornája a rendezvénnyel egy időben.

Az Il Manifesto honlapján megjelent beszámolóban azt írják: 

  • „Magyarországról és a környező országokból érkeztek Orbán-pártiak a szervezők által békemenetnek nevezett demonstrációra, 
  • a Duna mentén vonultak végig Budapesten, 
  • a város ikonikus Lánchídjától a Margit-szigetig. 
  • No war feliratú transzparensekkel és nemzeti zászlókkal meneteltek.”

Az Il Corriere della Sera is foglalkozott a magyar eseménnyel, kiemelve, hogy több tízezren vettek részt a budapesti békemeneten: „A minden évben megrendezett esemény végén felszólal Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki az ukrajnai háborúról beszél, valamint arról, hogy a konfliktus a többi európai országra is kiterjedhet.”

A spanyol állami rádió- és tévécsatorna, az RTVE a szombati békemeneten elhangzott kormányfői beszéd több sorát is idézte. Hangsúlyozták, a magyar miniszterelnök azt reméli, hogy a Fidesz profitálni fog abból, hogy szerte Európában erősödik a „szélsőjobboldal” támogatottsága. 

Megemlítették, hogy Pedro Sánchez spanyol kormányfővel szemben Orbán továbbra sem hajlandó fegyvert küldeni Ukrajnának, és fenntartja gazdasági kapcsolatait Moszkvával. Az RTVE szóba hozta Magyar Pétert is, azt írta róla, hogy frissen érkezett politikus, aki miatt Orbán Viktor kénytelen nehézségekkel is szembenézni az EP-választások előtt.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.