BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felhőszakadás miatt másodfokú riasztást adtak ki a legtöbb vármegyére

Heves viharok miatt másodfokú riasztás adtak ki az ország majdnem egész területére. A zivatarokat óránkénti 60-90 kilométeres szél, jégeső és felhőszakadás kísérheti.

Hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Somogy és Veszprém vármegye egyes járásaira a HungaroMet Zrt. szerda délután. A veszélyjelzés szerint a riasztással érintett járásokban a következő órákban hevesebb zivatarokra lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is.

Storms in Bavaria
időjárás
vihar
felhőszakadás
jégeső
Jégesőre, erős szélre és felhőszakadásra kell számítani / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Szerda éjfélig másodfokú figyelmeztetés van érvényben hevesebb zivatarok kialakulásának veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest, Somogy, Tolna és Veszprém vármegye területére, az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. 

Emellett ezekre a vármegyékre másodfokú figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás veszélye miatt, az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt ötven millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Az előrejelzés szerint szerdán, a kora délutáni óráktól éjfélig egyre többfelé várhatók zivatarok, amelyek egy délről északra helyeződő rendszerbe szerveződhetnek. A zivatarokat viharos, óránként 60-90 kilométeres szél, jégeső és felhőszakadás kísérheti. Elsősorban az ország déli, délkeleti felében, a középső országrészben, majd később északkeleten heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyek környezetében felhőszakadás, óránként 90-100 kilométeres széllökés, jégeső is előfordulhat. Éjjel nem gyengül el teljesen a rendszer, további zivatarok várhatók, főleg az éjszaka első felében.

Csütörtökön, főleg a déli óráktól ismét nagy területen kedvezők lesznek a feltételek zivatarok kialakulásához. Nagyobb eséllyel a zivatarokat főleg felhőszakadás kísérheti, de elsősorban a keleti országrészben még intenzívebb zivatarok várhatók. A középső és északkeleti területeken egy-egy hevesebb zivatar sem kizárt viharos, erősen viharos széllökések és jégeső kíséretében.

Klímaválság – Tojás nagyságú jég, sáros eső, belvíz és erdőtűz az elmúlt napok történései

Hatalmas jégdarabok hullottak Szabolcsban, jégeső, saras eső, erős széllökés, vörös kód, ilyen és ehhez hasonló címszavak köszöntek vissza a hazai hírfolyamokból ezen a hétvégén is. A külföldi tudósítók sem unatkoztak: Európában áradás, földcsuszamlás és erdőtűz volt, Amerikában pedig a trópusi vihar okozta áradás következtében a Rock folyó lépett ki a medréből – jelentették.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, hogy ahol hevesebb zivatarok miatt van érvényben riasztás, az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. A ház környékéről minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat – kerti bútort, szerszámot, kisebb cserepes növényt – javasolt védett helyre vinni.

Azt kérik, lehetőleg senki ne parkoljon villanyvezetékek és fák alá, a fasorok mellett pedig kellő figyelemmel közlekedjen mindenki. Aki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.